De Japanse martial art Jiu Jitsu is een hele goede verdedigingskunst. Het is onder andere de moedersport van Aikido, Judo en Ninjutsu.
Wat betekent Jiu Jitsu?
Jiu Jitsu betekent 'soepele techniek', of 'zachte kunst'. Jiu staat voor 'zacht' of 'soepel' en Jitsu betekent 'kunst' of 'techniek'. Je geeft iets en nog een beetje erbij. Dat wil zeggen dat jij je tegenstander is een onstabiele situatie brengt, waarna je nog maar een klein zetje hoeft te geven zodat je tegenstander omvalt. Een voorbeeld is de beenworp:
Om een beenworp uit te voeren ga je recht voor je tegenstander staan. Vervolgens neem je de tegenstander met je rechterarm bij zijn kraag, en met je linkerarm neem je zijn mouw bij zijn elleboog. Je tegenstander pakt jou op dezelfde manier vast. Dit is hoe je elke staande worp begint. Vervolgens zet jij je linkervoet stevig naast zijn rechtervoet. Met je schouder en armen zorg je dat je tegenstander al een beetje uit balans is en helemaal steunt op zijn rechtervoet. Je rechtervoet zwaai je daarna recht omhoog tussen zijn rechtervoet en jou linkervoet door. Vervolgens maai je vlot met je rechterbeen zijn rechterbeen weg.
Wat is Jiu Jitsu?
Jiu Jitsu is een Japanse martial art. Het is een goede verdedigingskunst. Het bestaat uit een groot aantal mogelijkheden om jezelf te verdedigen in een situatie waarin je wordt aangevallen. In het Jiu Jitsu leer je grondvechten, staand vechten, afweren, verwurgingen, klemmen en drukpunten. De samoerai leerden het vroeger in Jiu Jitsu scholen, tegenwoordig mag iedereen het leren en is Jiujitsu vooral een combinatie van Judo, Karate, Kickboksen, Worstelen en Aikido.
Waarom zou je op Jiu Jitsu beoefenen?
Als je graag jezelf wilt kunnen verdedigen in situaties waarin je aangevallen wordt. Hierdoor krijg je ook meer zelfvertrouwen. Je leert je tegenstander binnen een paar seconden uit te schakelen, of te controleren. Er zijn een heleboel verschillende technieken waardoor jij je eigen manier van vechten en verdedigen kan maken.
Hoe is Jiu Jitsu ontstaan?
Jiu Jitsu is bedacht door Dr. Akiama, een Japanse geneesheer die door China reisde. Hij had een grote interesse in martial arts en hij besloot zijn eigen martial art te maken. Door zijn ervaring kon hij een hoop nieuwe goede technieken bedenken, maar het was allemaal nog niet optimaal. Toen Dr. Akiama op een sneeuwende avond een boswandeling maakte, zag hij een zwakke tak van een boom. Door het gewicht van de sneeuw dat erop viel brak de tak af. Dr. Akaima bedacht de logica: Wanneer iets in een onstabiele situatie zit, dan heeft het nog maar een klein zetje nodig om uitgeschakeld te worden.
De kunst van het Jiu Jitsu.
Het is belangrijk dat je de technieken ontspannen uitvoert en dat je gefocust blijft. Je moet de technieken vaak oefenen, voordat je ze kan toepassen in het echt. Bij een foutje heeft je techniek meestal al niet zoveel nut meer. Voor elke aanval is er een tegentechniek, dat zou je als Jiu Jitsoka een veilig gevoel kunnen geven. Voor deze martial art speelt spierkracht geen rol. Je maakt gebruik van het zwaartepunt van een ander. Een Jiu Jitsoka gaat onder het zwaartepunt van iemand hangen, dan leunt hij naar voren en kan hij zijn tegenstander met weinig kracht zo over zich heen werpen. Hierbij is het belangrijker dat je stevig staat dan dat je spierkracht hebt, aangezien je tegenstander al bijna valt. Zoals ik eerder heb gezegd: Onstabiele situatie + een zetje erbij.
Waarom is Jiu Jitsu effectief tegen andere vecht/verdedigingssporten?
Een Jiu Jitsuka heeft een zeer uitgebreide mogelijkheid van verdedigingstechnieken. Wanneer een Jiu Jitsuka tegen een Karateka vecht, kan hij worstel- en Judotechnieken gebruiken. Hij zal echter niet zo goed kunnen slaan als een Karateka, maar dat is niet nodig. Stel dat een Jiu Jitsoka tegen een Judoka vecht. Dan zal de Jiu Jitsoka niet alleen judoën, dan zal hij toch niet winnen. De Jiu Jitsoka zal gebruik maken van de sla- en traptechnieken. Hierbij maakt hij een veel grotere kans om te winnen, aangezien een Judoka niet over die kennis beschikt.
Banden / rang
In het Jiu Jitsu worden er examens gedaan. De Jiu Jitsoka laat de technieken zijn die hij heeft geleerd. Naar aanleiding van hoe goed hij de technieken uitvoert, en hoeveel hij er kent, wordt er een hogere band gegeven door zijn leraar. Je band geeft dus ook je rang aan, hoe goed je bent in het Jiu Jitsu. De bandenvolgorde is: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin, zwart, rood-wit, rood. Vanaf de zwarte band kan je een kleine opleiding volgen, en instructeur worden in het Jiu Jitsu.