Voordat u daadwerkelijk zwanger bent gebeurt er veel in uw lichaam. Er gaan een heleboel processen aan vooraf voor de eicel bevrucht is.

Voordat de zwangerschap een feit is, is er veel aan vooraf gegaan. Het is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Zeker als u zich bedenkt hoeveel processen perfect moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat de eicel en zaadcel van uw partner elkaar kunnen ontmoeten. Dat is iets heel bijzonders.

Terugblik

Iedere vrouwelijke baby heeft al enkele honderdduizenden onrijpe eicellen in de eierstokken. Pas na de puberteit rijpen tijdens elke menstruatiecyclus ongeveer 20 van die eicellen van de linkereierstok en de rechtereierstok. Normaal gesproken rijpt er maar één eicel helemaal uit en is er bij de eisprong (ovulatie) één eicel klaar om bevrucht te worden. Soms komt het voor dat er twee om meer eicellen rijpen waardoor er meerlingen geboren kunnen worden. Na de eisprong komt deze eicel in de eileider en gaat dan op weg naar de baarmoeder.

Eicellen bevatten niet alleen genetisch materiaal van de moeder, maar ook nog een dik pakket aan voedingstoffen om het nieuwe mensje de eerste dagen te kunnen voeden. De zaadcellen kunnen heel veel kracht ontwikkelen, zeker als ze in de baarmoederhals terechtkomen. Daar kunnen ze zich binnen 30 minuten wel drie centimeter voortbewegen. Eenmaal in de buurt van de eicel zwemmen ze opgewonden heen en weer.

Op weg naar de eicel

De eicel is omringd door drie lagen, waar de zaadcellen zich eerst doorheen moeten werken. De eerste, buitenste laag is het follikelepitheel, een dikke laag met cellen, die het eitje uit de eierstok meegenomen heeft. Daaronder ligt nog een tweede laag, het eivlies. Helemaal binnenin ligt dan de derde en laatste laag, een gevoelige barrière van het ei: het dooiervlies.

Met behulp van een spitse stekel, waar zijn kop uitsteekt, boort de zaadcel zich met al zijn kracht door alledrie de lagen. De staart levert energie om hem voorwaarts te bewegen. Zodra de eerste zaadcel zich door de laatste laag gewerkt heeft, wordt hij door de eicel ontvangen. Meteen zorgt de eicel ervoor dat de drie lagen gedicht worden. Elke volgende zaadcel komt te laat. Op het moment dat de zaadcel in de eicel is gekomen, is de bevruchting (conceptie) een feit. Ze smelten samen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in