Aphrodite, de Griekse godin van de liefde, heeft haar naam gegeven aan de vele planten, die er voor moeten zorgen dat het libido of de geslachtsdrift op peil blijft.
Het blijft mij wel wat verwonderen dat daar producten of planten voor nodig zijn. Als liefhebber van planten en van gezonde seks ben ik, natuurlijk puur wetenschappelijk, geïnteresseerd in die afrodisiaca.
Een van die planten, die de laatste jaren ook wetenschappelijk op hun mogelijk afrodisiake werking onderzocht is, noemt Maca of Lepidium meyenii. Deze plant, afkomstig uit het Andesgebergte, groeit boven de 4000 meter en werd reeds door de Inca's gebruikt om potentieproblemen te bestrijden.
Maca, wetenschappelijk onderzocht
Een aantal studies naar de afrodisiake eigenschappen van Maca zijn ondertussen gepubliceerd. Positieve effecten zijn aangetoond en zijn waarschijnlijk te danken aan de Macaenes en aan een reeks andere alkaloïde verbindingen met de naam Macamides. De positieve resultaten hebben niet alleen betrekking op een verbeterde erectie, maar ook op een verhoging van het aantal spermatozoïden en een vergroting van de testis.
De onderzoeker Cordova en medewerkers gaven aan gezonde volwassen mannen gedurende 4, 8 en 12 weken dagelijks tussen 1,5 à 3 gram Maca in een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek, waarbij een verhoging van de libido werd waargenomen
Muizen, behandeld met Maca, vertoonden een verhoogd gehalte aan testosteron en progesteron in het bloed, maar geen verhoging van het estradiolgehalte. Dit laatste onderzoek werd echter tegengesproken door Dr. Gonzales, die experimenten uitvoerde met mannen en hen een dosis Maca toediende, overeenstemmend met de gerapporteerde gunstige effecten op libido en vruchtbaarheid. Hij stelde vast dat er geen verhoging was van de hormonen in het bloed, inclusief testosteron, maar dat toch een duidelijk waarneembare verhoging van de seksuele drift merkbaar was.
De wortel van Maca bevat ook vetzuren (linoleïne-, palmitine-, en oleïnezuur), aminozuren (vooral lysine en arginine), veel sporenelementen (mangaan, koper, tin, aluminium, zink, bismuth), tanninen en saponinen. De sterolfractie van Maca bevat brassi-8 Macacasterol (9,1%), ergosterol (13,6%), campesterol (27,3%), ergostadiënol (4,15%) en sitosterol (45,5%). Allemaal stoffen die medeverantwoordelijk kunnen zijn voor de versterkende effecten van Maca.
Macamides
Interessant om te vermelden is, dat Macamides dezelfde biologische effecten hebben als anandamide en anandamide-achtige verbindingen. Anandamide, een neurotransmitter die ook in chocolade voorkomt, werkt in op dezelfde receptoren in de hersenen die gevoelig zijn voor cannabis. Dit veroorzaakt een licht euforisch effect, welbekend bij daar voor gevoelige chocoladegebruikers. Deze eigenschap verklaart onder meer waarom Maca een aangename stemming teweegbrengt.
Dat Maca mogelijk een brede regulerende werking uitoefent op het endocriensysteem, zien we in een onderzoek bij vrouwen na de menopauze. Zo werd vastgesteld dat bij postmenopausale vrouwen het oestradiolgehalte gevoelig toenam wanneer ze Maca innamen. De plant stimuleert waarschijnlijk de eigen hormoonproductie van het lichaam.
Natuurlijk is Maca niet alleen een afrodisiacum, vele planten met afrodisiake werking zijn dikwijls algemeen versterkend, hebben vooral een adaptogene en weerstandsverhogende werking en kunnen zo in het algemeen de vitaliteit verhogen.
Voor verder onderzoek
Gonzales GF, Gasco M, Cordova A, et al. Effect of Lepidium meyenii (Maca) on spermatogenesis in male rats acutely exposed to high altitude (4340 m). J Endocrinol . 2004;180:87-95 / Gonzales GF, Cordova A, Vega K, et al. Effect of Lepidium meyenii (Maca) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia . 2002;34:367 / Gonzales GF, Cordova A, Gonzales C, et al. Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men. Asian J Androl . 2002;3:301-303 / Gonzales GF, Cordova A, Vega K, et al. Effect of Lepidium meyenii (Maca), a root with aphrodisiac and fertility-enhancing properties, on serum reproductive hormone levels in adult healthy men. J Endocrinol . 2003;176:163-168.
Kruidwis website van Maurice Godefridi, voorzitter van de herboristenvereniging