Wat weet jij over papier, een product dat je dagelijks gebruikt? Lees in dit artikel alle weetjes over papier en het gebruik ervan. 

We gebruiken bijna allemaal dagelijks papier. Zelfs zo vaak, dat we per persoon ruim honderd kilo papier gebruiken per jaar! We gebruiken het om op te schrijven en het lezen van kindertijdschriften, als verpakking voor het voedsel dat we eten of om onze billen mee af te vegen. Wat weten we eigenlijk over dit product dat we zo vaak gebruiken? 
 

Papier van textiel 

 
Papier is er in velen soorten en maten. Wc-papier heeft een zachte structuur terwijl karton een stuk dikker en harder van structuur is. Wist je dat papier tot ongeveer 1850 gemaakt werd van textiel? Lompen werd het ook wel genoemd, die de voddenman op kwam halen als het gebruikt was. Op een gegeven moment was de vraag naar papier zo hoog, dat er een schaarste ontstond aan lompen. Pas in 1844 werd de eerste vel papier gemaakt van houtpulp door de Duitse Friedrich Keller die wever van beroep was. 
 

Invloed van papier op het milieu

 
Papier is slecht voor het milieu, zelfs als het gerecycled wordt. Gerecycled papier wordt ook wel kringlooppapier genoemd en is iets beter voor het milieu dan nieuw papier aangezien de grondstof al geleverd is en omdat er minder water nodig is tijdens het productieproces. Toch is de beste manier om te besparen op het milieu om minder papier te gebruiken. 
 

Papiergebruik na de komst van de computer 

 
Er werd ook gedacht dat papier een uitstervend materiaal was met de komst van de computer in 1938. Helaas zijn we sinds deze uitvinding alleen nog maar meer papier gaan gebruiken. Gelukkig neemt de papierconsumptie in de laatste jaren iets af. Dat komt doordat printen steeds minder noodzakelijk is door ‘paperless systems’. Hierdoor hoeven bedrijven geen papieren facturen meer te printen. 
 
De verwachting is dat het papiergebruik in de toekomst ook af gaat nemen. De jongste generatie wordt opgevoed met de tablet en andere technologie en voelt minder de urgentie om dingen te printen. Daarnaast bestaan er steeds meer ‘zuinige’ papiersoorten die minder papier gebruiken per vel waardoor het gewicht van een velletje papier afneemt. 
 
Milieuproblemen gaan we hiermee helaas niet uit de weg aangezien het produceren van al die technologie voor de papierloze kantoren ook een tol eist van het milieu. Daarnaast gebruiken ze veel stroom. Ze zeggen dat het lezen van een papieren krant na dertig minuten milieuvriendelijker is dan het lezen van een digitale krant. Wie duurzaam wil zijn moet hier dus rekening mee houden. 
 

Nieuwe papiersoorten 

 
Papierproducenten zoeken dan ook drastisch naar nieuwe, milieuvriendelijke papiersoorten. Zo is er een papiersoort op de markt die houtvrij papier heet. Helaas is deze naam misleidend aangezien het papier wel degelijk hout bevat. Het bevat echter geen lignine oftewel houtstof. Lignine wordt in een chemisch proces verwijderd uit de celwanden van het hout. Zonder deze stof vergeelt papier minder snel en krijgt het een witte kleur. Krantenpapier bevat erg veel lignine en dat is de reden van de grijze tint en snelle vergeling. 
 

Houtvrij papier 

Echt houtvrij papier bestaat echter wel. De grondstof voor deze vellen loopt uiteen: van rijst tot bamboe, van hennep tot katoen. Van planten kun je prima papier maken, het is alleen een tijdrovend en duur proces. Het eerste papieren vel was een vel gemaakt van de papyrusplant. Die papiersoort kom je nu vaak alleen nog tegen in de Harry Potter serie als papyrus. 

http://www.quest.nl/artikel/waar-wordt-houtvrij-papier-van-gemaakt
http://www.basbv.nl/actueel/nieuws/dagelijks-papiergebruik-neemt-af/
http://www.milieucentraal.nl/winkelen/spullen-en-diensten/papier/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in