Wetenschappers wijten het broeikaseffect en de opwarming van de aarde grotendeels aan de verbranding van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool). De laatste honderd jaar gebruiken we veel meer brandstoffen dan daarvoor. Dat komt omdat we nu apparaten, machines en vervoermiddelen gebruiken, en die werken op olie, kolen of gas.

Vervuiling

Het dagelijks woon-werkverkeer dat zorgt onder andere voor veel vervuiling in de lucht, smog, misdaad – welke andere stedelijke plagen kun je nog meer bedenken? De helft van de wereldbevolking woont momenteel in stedelijke gebieden, deze steden zijn slechts twee procent van het landoppervlak van de wereld. Toch worden hier in deze steden driekwart van de hulpbronnen van de wereld besteed. Dat zijn een heleboel mensen in een zeer kleine ruimte die een groot deel van deze fossiele brandstoffen verbruiken. Rotterdam bijvoorbeeld hoort bij het gebied met de meeste luchtvervuiling in Nederland. Dat komt mede door de grote haven en de grote industriegebieden in Rotterdam. Daarnaast is er veel verkeer in en rondom Rotterdam wat helaas nog wel eens stilstaat. Hierdoor is er een hogere CO2 uitstoot.

Stedelijke groei

Tussen nu en het jaar 2050 zal de stedelijke groei alleen maar aanhouden: 89 miljoen huizen en 190 miljard vierkante voet (ongeveer zeventien en een half miljard vierkante meter) van de detailhandel en andere niet-residentiële (bewoonbare) ruimte zal worden gebouwd in de Verenigde Staten alleen. En in samenhang met die dichtheid, wordt de vervuiling alleen maar meer. Londen, bijvoorbeeld, is verantwoordelijk voor ongeveer 41 miljoen ton kooldioxide, een broeikasgas in de atmosfeer. Door vergroening van steden en wijken over de hele wereld, hebben we een kans om een â??â??positieve invloed op opwarming van de aarde te maken.

Eco-steden

Hoe kunnen groene steden helpen in de strijd tegen de klimaatverandering? Door het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen of te elimineren, duurzaam te bouwen, 'groene ruimte' en schone lucht kwaliteit te bevorderen, energie-efficiëntie en op grote schaal beschikbaar openbaar vervoer op loopafstand van de stad ontwerpen en het ontwikkelen van goed georganiseerde mixed-use wijken die wonen, werken en winkelen combineren. 

Groot-Brittannië wil voor het jaar 2020 tien klimaatneutrale steden bouwen. In de steden komen tussen de vijfduizend en twintigduizend woningen te staan, ontworpen volgens strenge milieu-eisen. Alle broeikasgassen die de inwoners uitstoten, worden met duurzame energie gecompenseerd. De steden zullen van alle gemakken voorzien zijn, winkels, scholen, kantoren, openbaar vervoer en vrijetijdsbesteding. De verwachtingen zijn dat de eerste vijf steden in 2016 bewoonbaar zijn.

http://web.mit.edu/
http://spectrum.ieee.org/
http://www.cradletocradle.nl/nieuws/482_groot-brittanni-wil-tien-eco-steden-bouwen.htm
National Resources Defense Raad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in