Eckhart Tolle's Een nieuwe aarde (2008) is een bijzonder boek, geschreven door een uitzonderlijk man. Ondanks zijn onopvallende verschijning en persoonlijkheid, maakt hij op veel van zijn lezers en toehoorders een onuitwisbare indruk. Zijn boeken en lezingen veranderen levens. Deze spiritueel leraar beschikt over een enorme levenswijsheid, die hij graag met je wil delen. Met zijn boek Een nieuwe aarde voltooit hij wat hij begonnen is met zijn eerdere bestseller De kracht van het nu (2006).

Een nieuwe aarde borduurt voort op het eerdere De kracht van het nu, maar is zeker niet 'meer van hetzelfde'. Waar De Kracht van het nu nog vrij theoretisch is, laat Een nieuwe aarde zien hoe je Tolle's visie kunt toepassen in de praktijk. Het is een boek dat je als het ware wakker schudt en je bewust maakt van je ware zelf. Dit nieuwe bewustzijn zal bij steeds meer mensen opkomen en uiteindelijk leiden tot een nieuwe aarde.

Ego

Tolle maakt in Een nieuwe aarde aan de hand van aansprekende voorbeelden duidelijk hoe we als mens beetgenomen worden door ons ego. Dit ego neemt in veel gevallen ons denken en ons leven over, wat onherroepelijk leidt tot lijden. Ons ego maakt ons tot gevangenen van de tijd, van het verleden of de toekomst. Het heeft het verleden nodig om te kunnen bestaan en de toekomst om verlossing of vervulling te vinden. Het houdt ons in ieder geval weg van het Nu, het enige moment dat we werkelijk hebben om voluit te leven. 

Valse tijdsbesef

De schrijver laat ook het verband zien tussen dit valse tijdsbesef en problemen. De meeste, zo niet alle problemen bestaan in de tijd. Het zijn zaken die in het verleden met je zijn gebeurd of in de toekomst dreigen te gebeuren, maar voor het hier en nu eigenlijk helemaal niet zo relevant zijn. Bovendien, zo leert hij, zal de toekomst zijn wat je er in het huidige moment van maakt. Word je je niet bewust van het spelletje dat je ego met je speelt, dan zal je toekomst jou alleen maar meer van hetzelfde (leed) brengen. 

Korte metten

Verademend is verder dat hij korte metten maakt met allerlei – vaak dure – cursussen en workshops die jouw in de toekomst rust en verlichting beloven. Volgens hem kom je meer tot je ware zelf door een tijdje gewoon te mediteren op je ademhaling en te voelen hoe het leven door jouw lichaam stroomt. Aan het vinden van verlichting kun je überhaupt niet 'werken' alsof het een toekomstig doel zou zijn: het is iets wat je alleen kunt vinden door met je volledige bewustzijn in het hier en nu te zijn en te blijven. 

Overgave

Deze bewustwording zal volgens Tolle ook richting aan je leven gaan geven en antwoord geven op de vraag waar veel mensen mee tobben: waarvoor ben ik hier? De onmetelijke energie en wijsheid van het universum zal gaan stromen in jouw handelen, zodat je zult weten wat je moet gaan doen. Soms is dat iets radicaal anders, soms is het gewoon dat wat je nu ook al doet. Eigenlijk doet het er volgens Tolle ook niet zoveel toe wát je doet, maar gaat het meer om het hoe. De kunst is te leven en werken in volle bewustzijn van en met volle overgave aan het huidige moment.

Grote levensvragen

Tolle baseert zijn inzichten, die duidelijk New Age zijn, op verschillende religieuze geschriften, waaronder de Bijbel en teksten vanuit het Boedhisme. Hij laat de waarheid achter deze geschriften zien, die door de geschiedeis heen vaak is verdraaid, verkeerd is begrepen of is verdoezeld. Vanuit deze bronnen geeft hij antwoord op grote levensvragen, zoals het bestaan van een hiernamaals, de zin van het leven en de zin (of onzin) van lijden.

Rust

Bijzonder aan deze spiritueel leraar als persoon is zijn oprechte bescheidenheid en onopvallendheid. Hij spreekt geregeld voor grote groepen mensen over zijn inzichten, maar krijgt een zaal niet plat met zijn stem of enorme charisma. Het zijn geen grote shows die hij brengt, zoals sommige Amerikaanse tv-dominees dat in de jaren negentig deden. Hij weet mensen puur te boeien met zijn boodschap en misschien ook wel door zijn egoloze persoonlijkheid, waar een oneindige rust vanuit gaat. Een rust die ook jij kunt vinden volgens hem, als je ervoor openstaat.

Eckhart Tolle, De kracht van het nu, Uitgeverij Ankh-Hermes, Deventer, 2006.
Eckhart Tolle, Een nieuwe aarde, Uitgeverij Ankh-Hermes, Deventer, 2008.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in