Als je het hebt over videogames met betrekking tot tijdreizen en visioenen, is Life Is Strange de eerste 'episodic game' waar je aan zult denken. Dit spel, bestaande uit vijf delen, geeft de speler de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om terug te gaan in de tijd; en een hechte band op te bouwen met de verschillende karakters.

Life Is Strange is een spel geschikt voor gamers met enige ervaring als het gaat om avonturenspellen met een goed en uitgebreid verhaal. Het spel is niet geschikt voor kinderen vanwege het grove taalgebruik, het gebruik van drugs en het geweld dat plaatsvindt. Ook zou ik het niet aanraden aan gamers die liever een spel met veel actie en weinig cutscenes spelen.

Verhaal

Het verhaal van dit spel zit erg goed in elkaar. De speler kruipt in de huid van de 18-jarige fotografiestudent Max Caulfield, een verlegen meisje dat er van droomt om ooit een beroemd fotografe te worden. Ze krijgt echter visioenen van een tornado die alles zal verwoesten, en ontdekt dat ze de tijd kan terugspoelen. Op haar school verschijnen plotseling overal posters van vermiste personen en Max gaat samen met haar vriendin Chloe Price op zoek naar het vermiste meisje. De keuzes die de speler kan maken zullen een grote invloed hebben op de rest van het verhaal. Er zit een goede opbouw en een geweldige spanning in het verhaal. En de plotwendingen zullen je voor altijd bijblijven.

Een minpuntje is de dialoog tussen sommige karakters. Zo zijn sommige uitspraken zeer onnatuurlijk ('Ready for the mosh pit, shaka brah!') en is de voice acting niet altijd even perfect.

Gameplay

De besturing van het personage verloopt meestal vrij soepel. Normaal gesproken is Max' looptempo niet zo hoog, en dat geeft de speler de mogelijkheid om alle voorwerpen te onderzoeken en te genieten van de landschappen. Hoe lang iedere aflevering duurt, hangt volledig af van de speler. Zo is het mogelijk om gesprekken te voeren met andere personages, posters te lezen en foto's te maken om achter meer details van het verhaal te komen.

Het manipuleren van de tijd is een erg leuk detail en kan altijd gebruikt worden. De tijd wordt voor een korte tijd teruggespoeld, en alle vorige acties zullen gewist worden. Gaat Max echter te ver terug in de tijd, dan zal het beeld kloppend rood worden als teken dat je te ver gegaan bent. Het terugspoelen is erg handig wanneer je een verkeerde keuze gemaakt hebt. Meestal kunnen alle keuzes die gemaakt zijn weer ongedaan gemaakt worden, maar daar moet de speler dan niet te lang mee wachten. Soms geeft dit een gevoel van onzekerheid, omdat je weet dat deze actie gevolgen heeft, maar je weet niet of de gevolgen goed of slecht. Daar komt men later in het verhaal achter… Wanneer het te laat is. Ook dit houdt de spanning er goed in.

Er bestaat een kans dat het spel, door te vaak de tijd terug te draaien, zal vastlopen. Wanneer dit gebeurt kan de speler het beste teruggaan naar de vorige 'save point'. Het automatisch opslaan komt hierbij goed van pas.

Graphics

Hoewel de wereld van Life Is Strange er heel mooi uitziet, zijn de karakters niet allemaal even vlekkeloos geprogrammeerd. De gezichtsuitdrukkingen zijn erg vlak en moeilijk te peilen. Ook de beweging van de mond en het geluid van het spel komen niet vaak overeen.

De meeste landschappen zien er wel erg mooi uit en lijken levensecht. De foto's in het spel zien er vaak uit alsof ze geverfd zijn, en deze details zijn erg uniek. Ook wanneer Max de tijd manipuleert gebeurt er iets met de sfeer van de omgeving waardoor alles je een onaangenaam gevoel geeft.

Taalgebruik

Het taalgebruik is niet geschikt voor kinderen. Er wordt veel in gescholden ('Start listening to me, you dumb cunt.') en ook het geweld kan soms erg heftig zijn. Dit spel behandelt ontvoering, het gebruik van drugs en mentale problemen. Ook worden er veel wapens gebruikt.

Conclusie

Life Is Strange is een erg leuk spel om te spelen. De keuzes houden de spanning er in en de manipulatie van de tijd geeft het verhaal een geheel nieuw nieveau. De karakters hebben allemaal hun unieke persoonlijkheden. Zo zal de speler van sommige karakters echt gaan houden, terwijl hij andere juist zal verafschuwen.

Hoe je het ook bekijkt, het spelen van Life Is Strange is een ervaring die je nooit meer zal vergeten. En als u me even wilt excuseren, ga ik nu verder met het terugdraaien van de tijd om dit artikel opnieuw te schrijven en te verbeteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in