De doodstraf bestaat al eeuwen en is ook al eeuwen een discussiepunt. Een zware straf met veel voorstanders én tegenstanders.

Betekenis doodstraf

De nederlandse encyclopedie geeft als betekenis bij het woord doodslag het volgende: officiële straf dat je vermoord wordt omdat je iets heel ergs gedaan hebt.

Geschiedenis

Het is duidelijk dat de doodstraf al decennia lang uitgevoerd wordt. Vroeger werden er gruwelijke manieren toegepast om de doodstraf uit te voeren. Rond de achttiende eeuw kon men al voor diefstal, prostitutie of verzet de doodstraf krijgen. Ook werd er gekozen voor een lange doodsstrijd en vooral een ook zo pijnlijk mogelijke om zo een afschrikwekkend effect te geven. Te denken valt aan onder andere: verdrinking, vierendeling, levend koken, de brandstapel, kruisiging, spietsing, steniging, vergassing, ophanging en de dodelijke injectie.

Voor of tegen de doodstraf?

Voor- en tegenstanders hebben zo hun mening over de doodstraf. Voorstanders hebben het logische argument dat er geen risico meer is dat de dader nog een misdaad zal plegen. Bij een levenslange straf bestaat immers de mogelijkheid een misdaad te plegen in de gevangenis. Voorstanders die in de nabije omgeving van het slachtoffer staan, vinden dat de veroordeelde het recht niet heeft om nog te leven, daar hun leven voor altijd verwoest is.

De doodstraf wordt door menigeen als een onmenselijke straf gezien. Human Right Watch en Amnesty zijn organisaties die fel tegen de doodstraf zijn. Door Amnesty is 10 oktober als internationale dag tegen de doodstraf uitgeroepen. Vooral wanneer achteraf blijkt dat de reeds ter dood gebrachte veroordeelde onschuldig is, wordt dit door tegenstanders breedt uitgemeten. Enkele voorbeelden van mensen die ten onrechte de doodstraf hebben ondergaan zijn: Cameron Todd Willingham; hij werd ten onrechte schuldig bevonden aan brandstichting waarbij zijn 3 kinderen omkwamen. Jaren na zijn executie werd hij onschuldig bewezen. Chiang Kuo-Ching; na zijn veroordeling voor seksueel misbruik en moord op een 5 jarig meisje is Chiang Kuo-Ching is hij middels een dodelijke injectie om het leven gebracht. Jaren later is hij in een postume proces vrijgesproken.

Niet alleen zijn er mensen die de doodstraf ten onrechte hebben ondergaan, ook zijn er die ten onrechte de doodstraf hebben opgelegd gekregen. Zo ook de Amerikaan Glenn Ford. Na 29 jaar!! vastgezeten te hebben voor roofmoord op Isadore Rozeman werd Ford alsnog vrijgesproken.

De meest gebruikte argumenten vóór de doodstraf zijn:

  • de doodstraf ter bestrijding van de criminaliteit
  • de doodstraf als afschrikmiddel om misdaden te begaan
  • de doodstraf als vergelding; verdiende loon
  • de doodstraf zou goedkoper zijn dan gevangenisstraf

De meest genoemde argumenten tegen de doodstraf zijn:

  • is een schending van het recht op leven
  • is onherroepelijk; ook onschuldigen kunnen de doodstraf krijgen

Leuk om te weten; uitspraken welke te maken hebben met de doodstraf

De Kop van Jut

Nadat de doodstraf in Nederland werd afgestraft werd er in 1872 een vermogende vrouw en haar huishoudster in Den Haag vermoord. De daders waren Hendrik Jacobus Jut en zijn vrouw Christine Goedvolk. Hendrik Jut kreeg levenslange gevangenisstraf. Zijn vrouw werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf.

Literatuur

“Doodstraf” door Carla Gielens, 2006

“De gestenigde vrouw” door Freidoune Sahebjam, 1991

“Gerechtigheid zonder beul” door Hans Abma, 1997

www.amnesty.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in