In Rotterdam was de tentoonstelling ‘’Body Worlds’’ al eerder te zien. Vanaf 16 januari heeft deze expositie echter een vaste plek op de Damrak 66 in Amsterdam. De expositie toon de wonderlijke schoonheid van het menselijk lichaam in elke vorm en is daarom een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de bouw en de functie van het lichaam van de mens. Door plastinatie van menselijke lichamen zijn deze in specifieke houdingen geconserveerd. De expositie zelf spreekt van plastinaten in plaats van preparaten, zodoende zal ik deze term aanhouden. 

Bij binnenkomst is het zeker ongemakkelijk om te beseffen dat je naar lichamen kijkt die vroeger door mensen bewoond werden. Toch merk je dat de omgeving snel went en dat de fascinatie voor de prachtige menselijke preparaten toch de boventoon voert. De kamers waarin de expositie gegeven worden zijn wat donker en tamelijk saai en simpel als je ze vergelijkt met de bijzondere inhoud. Per kamer zijn er zo’n drie tot vier plastinaten van volledige grootte te vinden en daarnaast meerdere vitrines met losse lichaamsdelen die het sub onderwerp van iedere etage nog beter duidelijk maken. Rokerslongen, een vergrotte lever, geslachtsorganen, foetussen, handen…. werkelijk elk mogelijk lichaamsdeel is er te vinden. Al klinkt dit tamelijk luguber, toch blijft de schoonheid het winnen van de morele verplichting om een lichaam eng of vies te vinden. Het is namelijk te zien dat er vele tijd en aandacht is besteed aan het vervaardigen en het modelleren van de plastinaten. Bij ieder lichaam is de nadruk gelegd op een ander deel van het menselijk lichaam, en ieder lichaam heeft ook een andere positie. Dit houdt de expositie interessant om naar te kijken.

Een kleine rondleiding….

The Happiness Project legt de nadruk op het zoeken naar en het vinden van geluk. Ieder plastinaat symboliseert zodoende een oorzaak van mogelijk geluk. Zo is er aandacht besteed aan sport, muziek maar ook liefde en kinderen. Een van de zes zalen toont de  groei van een foetus tot volgroeide baby. Ook als persoon zonder kinderwens is dit fascinerend en ontroerend om naar te kijken! Het feit dat uit enkel twee cellen een volwaardig kind kan groeien is werkelijk wonderlijk, deze expositie weet deze wonderen op een intrigerende wijze te conserveren en tentoon te stellen.

Ook de overige plastinaten vragen om bekeken te worden. Het meest verbazingwekkende plastinaat is toch wel het hoofd van een man die aan het begin van de expositie is tentoongesteld. Zijn hoofd is in de lengte doorgesneden waardoor de hersenen goed zichtbaar zijn. Ondanks het feit dat het bijzonder is om naar te kijken, is dit misschien wel het meest lugubere plastinaat die in de expositie te zien is. De haren die op zijn gezicht groeiden zijn nog aanwezig en zijn gezicht is nog steeds volledig te herkennen als het gezicht van een mens. De overige plastinaten zijn ontdaan van hun huid waardoor de eigenlijk identiteit van het lichaam niet afleid van alles wat zich onder die huid bevindt.

Conclusie

Al met al dus een zeer intrigerende en prachtige expositie! De tentoonstelling geeft de mogelijkheid om alle schematische tekeningen die in de biologie boeken worden weergegeven nu eens in het echt te zien. Het geeft je een andere kijk op je eigen lichaam en dat van anderen en laat je bewust worden van wat er onder die huid eigenlijk allemaal verborgen zit. Body Worlds: The Happiness Project laat zien wie wij op lijfelijk niveau zijn en is zodoende een expositie die voor vrijwel iedereen relevant en interessant is. Voor zowel kind als volwassene is de expositie zeer leerzaam, en naar mijn mening verandert het voor altijd het beeld van jezelf. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in