Lees hier meer over moedervlekken. Wat is eigenlijk een moedervlek en hoe herken je een kwaadaardige moedervlek. Dit en meer kunt u hier lezen.

Wat is een moedervlek?             

Een moedervlek is een goedaardige opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. Een normaal verschijnsel; vrijwel iedereen heeft wel moedervlekken. De vlekken zijn meestal licht- tot donkerbruin gekleurd.

De officiële medische term voor een goedaardige moedervlek is naevus maternus. Deze Latijnse benaming betekent: (naevus=)vlek (maternus=) moeder.

Een moedervlek is niet besmettelijk.

 

Soorten moedervlekken

  1. kleine egaal bruine moedervlekken
  2. kleine aangeboren moedervlekken
  3. vlakke moedervlekken, die op latere leeftijd zijn ontstaan
  4. vlakke moedervlekken, die wisselend gekleurd zijn
  5. grote aangeboren moedervlekken

Gewoonlijk zijn moedervlekken ongevaarlijk. Maar er is een risico dat een moedervlek veranderd in een melanoom (= kwaadaardig). Van bovenvermelde soorten moedervlekken is nummer 1 de groep met de minste kans om in een melanoom te veranderen. De kans op kwaadaardige moedervlekken neemt  van nummer 2 naar nummer 5 steeds verder toe. Een kwaadaardige moedervlek (melanoom) is van alle soorten huidkanker de gevaarlijkste.

Bij klachten zoals jeuk, pijn, groter worden, kleur verandering, bloeden, kortjes,  moet zeker naar een huisarts of dermatoloog gegaan worden voor nader onderzoek.

Haargroei op een moedervlek is geen teken dat de moedervlek kwaadaardig is. Wanneer er haargroei is dan zijn de haren vaak stug, donkerder van kleur en groeien sneller dan andere haren. De haren kunnen verwijderd worden door ze weg te halen met bijvoorbeeld een scheermesje of weg te trekken met een pincet. Dit is helaas geen permanente oplossing. De haartjes zullen altijd terugkeren.

 

Fabels over moedervlekken

Vroeger dacht men dat moedervlekken ontstonden wanneer een moeder tijdens de zwangerschap onvervulde wensen had. Verscheidene landen gebruiken dan ook het woord "verlangen" voor moedervlek: antojo = Spaans, envie = Frans en voglia = Italiaans. Een ander fabel is dat moedervlekken afkomstig zijn uit een vorige incarnatie. De wonden en littekens die je daar hebt opgelopen, tekenen zich in dit leven als moedervlekken.

In China geloven de Taoïsten dat moedervlekken, wanneer ze op de voorkant van het lichaam zitten, geluk brengen. Wanneer ze aan de achterkant van het lichaam zitten, staan ze voor een last die je zou moeten dragen. Een moedervlek op de rechtervoet zou wijzen op een voorliefde voor reizen en een moedervlek op de kin zou een voorbode zijn van succes.

 

Hoe ontstaat een moedervlek?

Meestal ontstaan moedervlekken tussen het derde en twintigste levensjaar. Een enkele keer is een moedervlek al zichtbaar bij de geboorte. Dit wordt dan de aangeboren of congenitale moedervlek genoemd. Na het veertigste levensjaar gebeurt het wel dat het aantal moedervlekken weer afneemt. Erfelijke factoren en de mate van blootstelling van de huid aan zonlicht in de eerste 15 levensjaren is bepalend voor het aantal moedervlekken.

 

Moedervlekken weghalen

Het laten verwijderen van een moedervlek is een eenvoudige ingreep die enkele minuten duurt. Hier volgen een aantal methodes voor het weg laten halen van moedervlekken:

  1. Snijden; dit gebeurt doorgaans bij egale en diepgewortelde moedervlekken
  2. Bevriezen; de moedervlek wordt hard gemaakt en afgeschraapt
  3. Branden; de moedervlek wordt weggebrand, dit heeft als voordeel dat er nagenoeg geen litteken ontstaat
  4. Ponsen; de moedervlek wordt uitgegraven met een ponsmes, die is een mesje met een cirkelvormig snijvlak
  5. Laseren; de moedervlek wordt verpulverd door middel van een laser, waardoor er ook nagenoeg geen littekens ontstaan. Echter hierbij moet opgemerkt worden dat een laserbehandeling niet altijd volledig succes heeft. Hoe groter de moedervlek hoe meer laserbehandelingen nodig zijn voor het laten verdwijnen van de moedervlek.

Hoe een litteken zich ontwikkeld is afhankelijk van de grootte van de moedervlek en de methode van weghalen. Over het algemeen geldt dat hoe meer hechtingen er gebruikt moeten worden, des te opvallender het litteken wordt.


 

Boeken

De moedervlek, door Kristien Dieltiens (december 2003)

 

 

 

www.ziekenhuis.nl/ziektebeelden/moedervlekken
www.huidarts.com
www.huidziekten.nl
www.bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in