U leest een review over het album "Killswitch Engage" van de metalcore band "Killswitch Engage". Een band die wereldwijd wordt beschouwd als een van de stichters van het genre metalcore. Een band die positieve en semi-christelijke teksten heeft, maar nooit als christelijk wordt beschouwd. Deze band heeft in haar bestaan al ruim een miljoen cd's verkocht in de VS!

Killswitch Engage is sinds de oprichting in 1999 een waar begrip in de metalcore scene geworden. De band heeft in de loop van de tijd bandleden met verschillende levensopvattingen gehad. De zanger Jesse Leach, actief van 1999 tot 2002, was bijvoorbeeld een christen. Dit reflecteerde uiteraard door in de teksten. Zijn opvolger, Howard Jones, schreef ook veel positieve teksten. De band heeft in totaal vijf albums uitgebracht waarvan twee de naam "Killswitch Engage" dragen.

Feitelijke informatie

Het album is uitgebracht door de platenmaatschappij Roadrunner Records op 30 juni 2009. De standaard cd-editie bevat elf nummers en heeft een speeltijd van ruim 38 minuten. Het album "Killswitch Engage" debuteerde op plaats 7 in de billboard 200 list. (deze lijst bevat de 200 meest verkochte muziekalbums in de Verenigde Staten en komt wekelijks uit). In de eerste week werd de cd 58.000 keer verkocht!

Beoordeling van de tekst

Dit album is qua tekst een verandering ten opzichte van vorige albums. Zoals Howard Jones, zanger en tekstschrijver, het al aangeeft: "I've got enough to draw on to write some stuff that can be dark. Maybe there is still a hint of positivity in it, but there are some songs on there that are not positive at all."

De tekst is dus heftiger geworden en minder positief. Dit is al duidelijk te zien in het eerste nummer Never Again: "Nothing can change the way I feel. I hope you suffer as I have suffered."
Ook het nummer Save Me laat dit zien: "Shattered by the hate that I carry. Take me as I am and make me whole again. I am lost without a purpose always consumed by self."

Het is niet allemaal negatief bij dit nieuwe album van Killswitch Engage. Vooral het nummer A Light In A Darkened World roept de mensheid op om positiever in het leven te staan. Om niet alleen voor jezelf te leven. Dit blijkt uit de woorden: 
"Many are willing to only live for themselves. It's in your hands. Become the light in this darkened world."

Het album heeft dus een diversiteit aan teksten. Wel zijn het erg mooie teksten, vol van emotie door de krachtige stem van Howard Jones.

Beoordeling van muziek en zang

Prachtig en indrukwekkend. Dat is waar ik bij de muziek van dit vijfde album van Killswitch Engage aan denk.
Deze band blijft de muziek die we van ze gewend zijn doorzetten. Harde en snelle drums, begeleidt door goed gitaarwerk. 
Een nummer waar goed deze drum met gitaar te horen is, is het nummer This Is Goodbye (persoonlijk favoriet).
Het nummer The Return laat de wat rustigere kant zien. Niet dat het een zacht nummer is, maar langzame muziek en rustige stem. Het nummer A Light In A Darkened World is eveneens een wat rustiger nummer. De drums in dit nummer knallen wel lekker hard zoals fans van Killswitch Engage het gewend zijn. Nu over naar de stem. Metalcore staat er om bekend dat  gegrunt en een normale stem met elkaar gewisseld worden. Zo ook in dit album. De normale rustige stem van Howard Jones past echt prachtig bij de wat rustigere nummers zoals The Return. Ook zijn scream/grunts zijn van goede kwaliteit. Een mooi voorbeeld is This Is Goodbye.

Mijn mening en conclusie

De naam van het album is niet origineel. Dat is dan ook het enige minpunt aan dit album. Heftig en harde nummers vergezeld met wat rustigere nummers maken dit album tot een topper! De drums en gitaren vervelen bij deze band nooit, net zo min als de prachtige emotie die Howard Jones in zijn stem kan leggen.
Op een schaal van 1 tot 10 geef ik dit album een 8, subliem!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in