Tennis, een lastig spel. Er zijn weinig sporten die zoveel precisie vereisen als tennis! Hier volgen wat handige tips om een start te maken met het spel, of om bepaalde dingen bij te schaven.

Waarom is tennis zo moeilijk?

Iedereen die voor het eerst op de tennisbaan staat, komt met hetzelfde gevoel van de baan. Het blijkt een verdomd lastig spel te zijn die je niet zo een, twee, drie in de vingers hebt. Maar hoe komt het nou dat tennis zo moeilijk is? Allereerst komt dat doordat het geen voor de hand liggende sport is. Iedereen heeft vroeger wel eens gevoetbald of met de gymles op school moeten handballen, maar dit is bij tennis niet het geval. In de tweede plaats komt het doordat het spel er relatief makkelijk uitziet wanneer dit op televisie uitgezonden wordt. Dames en heren spelen met gemak 20 keer naar elkaar toe en sluiten de punten dan ook nog af met een 'winner'. Dit doet vermoeden dat iedereen (op een lager niveau) de bal een paar keer naar elkaar moet kunnen slaan, echter is dit vaak niet het geval. Daarnaast is tennis een hoogst ingewikkelde sport; er komt een bal met een behoorlijke snelheid op je af en jij moet daar met een racket in je hand op reageren. Tevens is bij tennis is de marche tussen een goede en een slechte bal heel klein. Je moet dus goed kunnen 'timen' wil je de bal naar de overkant krijgen.

Uitrusting

De uitrusting en het materiaal zijn erg belangrijke facetten binnen de tennissport. Zorg altijd voor goed schoeisel (om de kans op blessures te verkleinen) en voor een goed racket. Laat u niet verleiden om een goedkoop racket te kopen bij een normale zaak, maar ga naar een sportzaak en laat u goed informeren over rackets. Het is immers belangrijk dat het racket bij u past! Als u een racket koopt dat te slechts is, dan zult u altijd moeite houden met het slaan van een 'lekkere' bal. Is het racket te hoog voor u gegrepen (te stijf frame, wat maximaal gevoel en techniek vereist), dan zult u erachter komen dat dit het leerproces alleen maar in de weg staat.

Techniek

Ga op zoek naar een goede trainer, hij of zij kan u de beginselen van de tennissport leren. Zelf ben ik ook tennistrainer, en ik heb altijd les gegeven vanuit ontspanning en rust. Ik kan u hier natuurlijk niet de techniek aanleren, maar hier volgt wel een hele belangrijke tip: zorg ervoor dat u altijd rust heeft op het moment van slaan. Probeer zo min mogelijk overbodige bewegingen te maken, houd genoeg ruimte van de bal en laat uw arm op een ontspannen manier van onder naar boven bewegen. Sta stil op het moment van slaan, en laat (nogmaals) enkel uw arm het werk doen.

Van kijken naar tennis leer je!

Als u nog moeite heeft met het spel, dan raad ik u aan om naar tennis te gaan kijken. Kijk op televisie, maar liever nog naar goede spelers van uw club. Volg niet enkel de bal, maar blijf kijken naar hoe zij slaan. Dit slaat u (onbewust) op en u zult erachter komen dat dit helpt wanneer u de volgende keer gaat tennissen.

 

Ik wens u heel veel plezier op de tennisbaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in