King's Speech gaat over Koning George VI van Groot Brittannië die een spraakgebrek heeft, hij stottert namelijk, en aangezien de koning ten tijde van oorlog wel in het openbaar zal moeten spreken, zoekt zijn vrouw hulp bij een onorthodoxe spraaktherapeut Lionel Logue. Hier volgt mijn visie van de film.

Algemene informatie

Geregiseerd door: Tom Hooper

Geschreven door: David Seidler

Budget: $ 15.000.000

Duur: 118 minuten

De film heeft 4 oscars gewonnen: beste hoofdrol (Colin Firth), de beste regie (Tom Hooper), de beste originele scenario (David Seidler) en de beste film.

Spelers: Koning George VI door Colin Firth

                 Lionel Logue door Geoffrey Rush

                 Queen Elizabeth door Helena Bonham

 

Het verhaal

The King's Speech gaat over George (Duke of York), hij was de vader van Koningin Elizabeth II, die King George VI werd. Zijn broer Edward was heel even koning, maar koos liever voor de liefde en vrijheid. Een huwelijk met een reeds gescheiden Amerikaanse werd niet goedgekeurd, waardoor hij gedwongen werd afstand te doen van de troon. Hierdoor werd George (ook wel Bertie genaamd) met tegenzin koning. George stotterde en was eigenlijk niet geschikt om koning te worden, maar met de steun van zijn vrouw komt hij in contact met Lionel Logue, een van oorsprong Australische spraaktherapeut. Hij moet veel oefenen met onverwachte technieken, een ervan is het  proberen te praten met een mond vol knikkers. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee totaal verschillende klassen, wat voor die tijd uiteraard zeer ongewoon was. George weet uiteindelijk zijn stotteren te beheersen en kan zo zijn land door een staat van oorlog leiden. Hij werd een koning die tijdens de WOII hoop en inspiratie gaf aan de Britten door middel van zijn toespraken via de radio.

Bijzonder detail

Lionel Logue is in 1924 geëmigreerd van Australië naar Engeland en had dus ook een Australisch/Engelse uitspraak. Dit had blijkbaar geen invloed op de koning.  De toespraken werden in die tijd gehouden in een afgesloten kamertje met een microfoon. Lionel was de enige die met de koning in die kamer aanwezig mocht en kon zijn. Hij is zelfs geridderd voor zijn prestaties.

Mijn mening

Het is een mooi, op waarheid berust, verhaal dat de kijker meeneemt naar de emoties rond de koning. Eerst de druk van zijn vader, gevolgd door de problemen die het stotteren met zich meebrengt. Door de onorthodoxe technieken die toegepast worden, blijf je geboeid kijken. Colin weet je mee te nemen naar twee werelden. De wereld waarin hij opgroeit, vol regeltjes en de wereld die hij deelt met Lionel Logue, met vooral afwijkende regeltjes. Zijn gezichtsuitdrukkingen tijdens het stotteren tonen duidelijk zijn ongemakkelijke gevoel. Heel knap gespeeld.

Het is zeker een aanrader, de oscars zeggen genoeg.

Trailer:http://www.youtube.com/watch?v=pzI4D6dyp_o

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in