Zo zit je met een huisgenoot naar een herhaling van DWDD te kijken en zo ervaar je hoe het is, om eens al je andere zintuigen te gebruiken naast geluid.

4'33

Zo heet een van 's werelds beroemdste pianoconcerten. Dit stuk kan in principe door elk instrument worden bespeeld, al is het in eerste instantie geschreven voor de piano. Maar waarom klinkt dit muziekstuk toch vrijwel overal precies hetzelfde? 4'33 staat voor vier minuten en drieëndertig seconden dat de artiest stil is. Meestal begeleid door een stopwatch zorgt de muzikant ervoor dat geen enkel geluid de concertgangers zal verroeren. En toch zal het je wel beroeren. De stilte die onderbroken wordt zal voornamelijk uit het publiek komen. Een kuchje, het schuiven met de stoel of een slokje van je drankje, alles maakt geluid, dat maakt dit concert wel duidelijk.

Hoe heb ik dat ervaren?

De Wereld Draait Door aflevering van maandag 13 december, liet mijn lichaam met elk zintuig waarnemingen vastleggen die ik nog niet eerder ervaren had. Vergeet de dodenherdenking op 4 mei, met zijn één of twee minuten, 4 minuten en 33 seconden, zo lang de stilte beleven is heel anders. Je ondergaat allerlei fases. De fase dat je denkt: "Wat is dit voor een slechte grap?" of "Ja, nou weet ik het wel!" tot "Haha, wat raar is dit zeg" en "Je ziet die mensen op tv hetzelfde ondergaan, omdat ze ook schaterlachen in stilte!". Zowel hele slechte tv tot juist geweldige, bijna filosofische tv.

Waarom is dit nu?

Het idee van John Cage is absoluut geen grap. "Cage plaatst zich hier in de traditie van de Oosterse filosofie: de intentie van de componist is van geen belang en muziek als pure klank is gelijkgeschakeld aan het leven. Door deze "compositie" herdefinieerde de "componist" stilte als een afwezigheid van intentioneel geluid of het opheffen van bewustzijn," aldus Wikipedia. Kortom, juist als het geluid van de gecomponeerde klanken ontbreken dan hoor je het geluid van het leven. En uiteindelijk draait ons leven om het leven. Via Facebook en wereldwijd zijn er atrtiesten bezig met dit nummer om iets nieuws te bewerkstelligen. Het verhaal er achter: als artiest word je redelijk pissig als je elk jaar je kerst-hit voorbij gestreefd ziet worden door zo'n X-Factor of Idols-winnaartje, zonder toonladderkennis etcetera. Als artiest werk je dan liever mee aan een liefdadigheidsinstelling om toch weer naamsbekendheid te krijgen. Ze gaan dus 4'33 "opnemen" en hopen dat via Youtube of de hitlijsten dit een grote hit wordt, wat veel geld moet gaan opleveren voor het goede doel. Redelijk hypocriet natuurlijk, maar desalniettemin wordt er ook een goed doel beter van. Ik ben benieuwd naar de status van de sterren, of deze nu inderdaad stijgt door hun liefdadigheid. Ik zeg prettige, gezellige kerst!

Interview met John Cage: http://www.youtube.com/watch?v=pcHnL7aS64Y
Dé De Wereld Draait Door aflevering : 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in