Komt u vaak tijd tekort en heeft u ook zo vaak een opgejaagd gevoel? En vindt u dat niet dat niet vreemd, in een wereld waar alles voor je geregeld kan worden?

Vroeger

Tegenwoordig is een levensverwachting van zeventig tot tachtig jaar heel normaal. Maar vroeger, bijvoorbeeld in de Middeleeuwen, werden mensen veel minder oud dan tegenwoordig.

Als je de vijftig haalde was je al echt 'oud'; kom daar nu maar eens om. Er waren vele redenen waarom de mens toen een veel lagere levensverwachting had dan tegenwoordig. Gebrekkige hygiëne en vuil water waren een dankbare broedplaats voor virussen en bacteriën.

Ook stierven vele kinderen en volwassenen vroegtijdig door ondervoeding en vitaminegebrek. Scheurbuik was bijvoorbeeld een gevreesde ziekte in de zeevaart, en deze dodelijke ziekte werd veroorzaakt door gebrek aan vitamine C.

De geneeskunde stond nog in de kinderschoenen, al dacht men daar destijds heel anders over. Het werk was zwaar en huizen waren slecht onderhouden, niet verwarmd en amper verlicht.

Alles duurder langer

Het bijeengaren van eten en drinken duurde langer dan tegenwoordig, er waren immers geen supermarkten. En als je ergens heen wilde duurde dat ook erg lang: het snelste vervoermiddel was: 'Het paard' en er waren nauwelijks of geen verharde wegen.

Geen tijdgebrek

Toch namen de mensen toen overal ruim de tijd voor. En dat moest ook wel, want wat dat betreft was er geen keus. Er waren ook veel minder mensen dan nu, dus er moest veel meer per persoon gedaan worden. En dat gold vele honderden jaren lang.

Tegenwoordig gaat alles snel

Pas sinds een kleine eeuw doen we alles met machines, en dat gaat sneller dan vroeger. We kunnen overal snel naartoe, met auto, boot, trein of vliegtuig. We kunnen iedereen bijna continu bereiken door middel van telefoon en internet. Al het eten ligt al kant-en-klaar in de winkel. Koken en wassen gaat sneller dan ooit en we worden twee keer zou oud dan vroeger.

Tijdgebrek

Je zou denken dat we dan met ons allen wel heel veel tijd zouden overhouden, maar niets is minder waar. En dat is eigenlijk heel raar.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in