Ab Klink (51) treedt onmiddellijk terug als Tweede Kamerlid. Oorzaak zijn de problemen rondom de formatie van een kabinet met CDA en VVD dat kan rekenen op gedoogsteun van Geert Wilders’ PVV. Klink was een van drie CDA’ers die zich verzetten tegen een samenwerking met de PVV. Maandag diende Klink zijn ontslag in bij Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Als reden gaf hij een vertrouwensbreuk op.

Het verzet van Klink en collega-dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan was voor PVV-fractieleider Wilders reden de inmiddels mislukte formatiepoging stop te zetten. Ferrier en Koppejan blijven overigens wel lid van de fractie. Eerder gaf prominent CDA-lid Jan Schinkelshoek al aan niet open te staan voor een eventuele terugkeer in de Tweede Kamer. Hij verliet de landelijke politiek.

Een uitgelekte brief van Klink aan zijn eigen fractie was vorige week de oorzaak van alle tumult. In de gewraakte brief zette hij zijn bezwaren tegen een mogelijk kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV uiteen. De openbaarmaking van de brief zorgde voor tweespalt in de partij en Klink kwam loodrecht tegenover fractieleider Maxime Verhagen te staan, die zegt het vertrek van Klink te betreuren, maar te respecteren. Hij ontkent dat er druk is uitgeoefend op Klink en dat het diens persoonlijke keuze is terug te treden. Partijvoorzitter Henk Bleker bevestigt dit en noemt Klinks vertrek ‘doodzonde’.

Klink, prominent CDA-lid en partijideoloog, blijft wel lid van het CDA, de partij waaraan hij sinds 1983 is verbonden. Ook blijft hij voorlopig aan als demissionair minister van Volksgezondheid. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de invoering van het rookverbod in de horeca. Vóór zijn ministerschap was Klink senator voor de CDA en directeur van het wetenschappelijk instituut van de partij. Opvallend is Klinks carrière in het voortgezet onderwijs, die hem via mavo en havo naar zijn vwo-diploma leidde. Hierna studeerde Klink sociologie. In 1991 promoveerde hij in de rechtgeleerdheid, waarna hij als ambtenaar op het ministerie van Justitie ging werken. 

De kabinetsformatie is weer terug bij af en de fractievoorzitters mogen weer op bezoek bij koninging Beatrix. In een sms aan het ANP laat Geert Wilders overigens optekenen dat er 'nog twee dissidenten over zijn'.

http://www.nrc.nl/binnenland/article2615537.ece/Ab_Klink_stapt_per_direct_uit_Tweede_Kamerfractie_CDA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in