Het mooiste woord? Jaarlijks worden hier door verschillende sites verkiezingen voor gehouden. In deze column een kritisch reactie op een prachtig idee.

Discriminatie

Onze Dikke van Dale discrimineert. Neger mag er niet meer in. De oorspronkelijke betekenis van het woord is zwart en je kan veel van negers zeggen, maar niet dat ze wit zijn. Eigenlijk vinden we deze mensen stom en daarom noemen we ze negers. Onzin natuurlijk, maar mensen associëren zo’n woord met negatieve gedachten. Negerzoenen uitdelen is binnenkort alleen nog maar mogelijk voor échte negers. Voortaan noemen we deze lekkernij chocoladekus. En de neger… die is naamloos. Om te voorkomen dat mensen verkeerde gedachten krijgen, moet het kledingmerk Lonsdale uit de schappen verdwijnen. Het woord betekent niets, maar extreemrechtse jongeren wilden zich graag van de rest onderscheiden. Je denkt wel twee keer na voordat je een shirt, hoe leuk ook, van dit merk aantrekt. Je collega’s zouden kunnen denken dat je discrimineert.

Liefde

Ieder woord heeft een betekenis, maar daar komen vaak nog andere betekenissen bij. Welk woord vinden we uiteindelijk het mooist? Radio Veronica deed een oproep. Ze vroegen aan de luisteraar om het mooiste woord te kiezen. Unaniem besloten de deelnemers, dat er maar één woord voor in aanmerking kwam: Liefde. Zes letters, wat is daar nou mooi aan? Je kan het er niet aan af zien, want schoonheid zit van binnen. Een cliché die blijkbaar ook voor het woord geldt. Volgens mij praat je wel anders als je je vrouw onder je buurman treft in plaats van ernaast. Als je flink van je roze wolk lazert, krijgt dat woord liefde ineens een hele andere waarde. Het woord diaree roept niet de meest opwindende beelden op. Maar na vier dagen obstipatie… opluchting in letterlijke en figuurlijke zin.

De liefde voor mijn medemens raak ik kwijt als een stel Japanners zich naast mij parkeert. Enteren ze mijn treinstel dan verkas ik naar een stiltecoupé. Dan maar even niet bellen. Ik krijg spontaan vlinders in mijn buik als ik een Franse chanson hoor. Mijn trommelvliezen klapperen als ik Aziaten in mijn buurt heb. Gelukkig raken we deze taal het snelst kwijt. Uit onderzoek blijkt, dat kinderen waar ook ter wereld de ´zachte´ klanken het snelst leren en als je een herseninfarct krijgt vergeet je eerder de ´harde´ klanken.

Het mooiste woord

Desalniettemin is niet tegenstaand door Onze Taal  uitgeroepen tot het mooiste Nederlandse woord. Het woord klinkt mooi. De letters liggen lekker voor in de mond en je gebruikt je tong op een bepaalde manier als je het woord uitspreekt. Dit alles bij elkaar heeft een verpletterend effect op de schoonheid. Ben benieuwd hoe de enige vrouw die zonder één woord te zeggen nog met consumptie praat, dit uit gaat leggen. Met haar gebarentaalyoga mag ze voor de doven dansen, dat desalniettemin het mooiste woord is, omdat het zo mooi klinkt. We maken hier teveel mooie woorden aan vuil. Flauwekul om een schoonheidsprijs uit te reiken aan een woord. Spreken mag dan zilver opleveren. Goud gaat nog steeds naar degene die zijn waffel houdt. Wees dus stil…Doodstil! Heb je gelijk de mooiste dorpsnaam.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in