Fragment uit "Het gouden water", een van de korte verhalen uit de geillustreerde bundel "(On)geloofwaardig" van beeldend woordkunstenaar Connie Harkema. Het gaat over Vincent die – samen met zijn vader – de oorzaak achter de mysterieuze overstroming van Gouda probeert te achterhalen. "(On)geloofwaardig" is te bestellen bij www.freemusketeers.nl  

"1555 Eerste glas van Dirck Crabeth, glas nummer 15, 'De doop van Jezus door Johannes'", zegt de koster van de St.-Janskerk, wijzend naar een van de gebrandschilderde ramen. Turend door zijn verrekijker, zit hij naast Koos en Vincent op een bankje in de koelte van de grote kruiskerk, die de St.-Jan is. Sinds de Romaanse stijl is dit een veel gebruikte bouwvorm voor katholieke kerken.

Het interieur van het sobere gotische gebouw – zonder luchtbogen en ornamenten – toont een zekere nuchterheid. Dankzij de karakteristieke overkappingen heeft het gebouw een schilderachtig uiterlijk. Een dubbele rij dwarskappen sluit haaks aan op de hoofdbeuk. Door deze constructie zijn de vensters bijna tot aan het dak opgetrokken, waardoor een prachtige ruimte- en lichtwerking ontstaat. Vincent is erg onder de indruk van de immens grote ramen. Vol ontzag blikt hij omhoog. Wat een hoogte! Trouwens het orgel met het fraaie houtsnijwerk mag er ook zijn. Vertelde de koster niet net dat de orgelkast maar liefst 1433 pijpen telt, waarvan de langste 2.85 meter zijn?

In deze kerk lijkt alles onnoemelijke afmetingen te hebben. Vincent voelt zich er dan ook ontiegelijk klein. Met verwonderde blik kan hij zijn ogen nauwelijks van de fraai gebrandschilderde ramen afhouden. Had hij toch altijd gedacht dat het stukjes mozaïek waren die op de ruiten waren geplakt!

"Johannes (afgekort Jan) de Doper is een wegbereider en volgeling van Jezus geweest”, vertelt de koster onverstoorbaar verder. “Deze kerk is naar hem genoemd en omdat 14 juni zijn geboortedag is, organiseert de kerk op deze dag speciale activiteiten waarmee we altijd veel toeristen trekken. Johannes was een joods religieus leraar. Hij verkondigde de boodschap van bekering en verlossing van alle zonden door de doop, die hij zag als een reinigingsritueel. Hij had veel volgelingen en talrijke mensen lieten zich door hem in de Jordaan dopen. Tijdens een van zijn doopsessies kwam Jezus naar hem toe, die zich eveneens door hem liet dopen. Bij deze gebeurtenis zou de Heilige Geest als een duif op Jezus' hoofd zijn neergedaald. Zoals jullie misschien wel weten wordt de Heilige Geest binnen het christendom beschouwd als de Geest van God. Samen met God de Vader en God de Zoon vormt de Heilige Geest de goddelijke drie-eenheid. Volgens de christelijke religie was Johannes dan ook de wegbereider van Jezus. Een belangrijke apostel dus."

"Maar waarom is er een lammetje naast Johannes afgebeeld?", vraagt Vincent. Hij vraagt  zich in stilte af wat in 's hemelsnaam – hij begint ook al in goddelijke termen te denken – de link met het gouden water en de metalen kast kan zijn. In de veelheid aan informatie, die de koster hen verstrekt, probeert hij wanhopig een teken te herkennen, als dat er al mag zijn. Tot nu toe nog steeds tevergeefs.

De koster kijkt hem goedkeurend aan. Hij lijkt zich te verbazen over Vincents interesse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in