Al vanaf eind jaren '90 worden oude stadions omgeruild voor nieuwe betonblokken langs snelwegen en op industrieterreinen. De club die als eerste met stadionplannen kwam, is echter de club die als een van de weinige nog steeds (weliswaar gerenoveerd) het oude onderkomen heeft. De Adelaarshorst is nog altijd de thuishaven van Go Ahead Eagles, en daarmee blijft er een stukje Engeland bewaard in Deventer.

De eerste keer

Het is al weer wat jaren geleden dat het jongetje voor het eerst voet zette op Deventer grondgebied. Vanuit de verte wees zijn vader naar de lichtmasten die boven de huizen uitstaken. Het zei hem toen niets, maar hij weet nog dat zijn vader een twinkeling in zijn ogen had toen hij hem vol trots vertelde dat die lichtmasten behoorden tot het stadion dat de thuishaven was van de Go Ahead Eagles. De wedstrijd duurde voor hen maar 45 minuten,  want na een half uur sloeg de verveling bij het jongetje toe en wilde het naar huis. 6 jaar was ik, en ik had mijn eerste avondje Go Ahead Eagles meegemaakt. 

Nu, bijna 14 jaar later, zit datzelfde jongetje elke 2 weken in datzelfde stadion. Nog steeds naast zijn vader, en nog steeds zie ik de twinkeling in zijn ogen als we elkaar de hand schudden voor de wedstrijd. De Adelaarshorst, de oudste thuishaven dat onderdak biedt aan een Betaald Voetbalclub.  

Een stukje Engeland in Deventer

Het stadion waar 25.000 man hebben gestaan, biedt momenteel onderdak aan 6.750 supporters. Desondanks waan je je nog steeds in een andere wereld wanneer je de tourniquets bent gepasseerd. Als je langs het veld loopt kun je het gras bijna ruiken en kun je de sfeer die het uitstraalt bijna langs je tong voelen glijden. 

Het Engelse karakter van het stadion doet je in een compleet andere omgeving wanen dan wanneer je binnenstapt in de vernieuwde en moderne stadions. Wanneer je voor het eerst de Adelaarshorst betreedt, word je meegesleurd door het gezang van de fanatieke aanhang die dicht op het veld zit. Hun liefde en hun passie wordt overgedragen op het gehele stadion, waardoor het voor veel nieuwelingen niet bij een eenmalig bezoek zal blijven.

Een onvervangbare thuishaven

Bij grote wedstrijden kolkt het stadion en wordt het omgedoopt tot 'de hel van Deventer'. Toen Go Ahead Eagles nog in de eredivisie speelde, steeg het boven haarzelf uit in thuiswedstrijden tegen de topploegen. Ajax, PSV en Feyenoord zijn meerdere malen zonder punten teruggestuurd naar huis. En nog steeds kan het spoken in de Adelaarshorst

Het stadion straalt niet alleen voetbal uit, het stadion IS voetbal. Geen enkel stadion kan op zo'n intense wijze laten blijken hoe nostalgie en sfeer kunnen samenwerken. Geen enkel stadion kan voetbal laten beleven als de Adelaarshorst. Mede door de Adelaarshorst is Go Ahead Eagles nog een van de weinig overgebleven volksclubs in Nederland. "In de Adelaarshorst ruikt het nog naar voetbal." 

Citaat in de titel is gebaseerd op een uitspraak van Johan Derksen in zijn column in de VI.
Laatste regel is een citaat uit De Pers van 23 januari 2009

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in