Op een parelwit zonovergoten strand zitten en binnen paar uur je geld verdienen met aandelen, indexen of futures? Dat is een wens die veel beleggers en handelaren voor ogen hebben, en het is echt mogelijk! Een simpele laptop, internetverbinding en een paar uur tijd per dag zijn de ingrediënten om met daytraden je geld te verdienen op de beurs, althans, zo beweert men. Maar er komt toch meer bij kijken om een succesvolle daytrader te worden…

 

Wat is daytraden?

Daytraden is betekent letterlijk vertaald daghandelen. Daytraden is een manier van geld verdienen op koersen van beursgerelateerde producten zoals aandelen, indexen of futures. Een daytrader koopt en verkoopt een derivaat op dezelfde handelsdag. Daytraden was vroeger een beroep dat zich op de beursvloer afspeelde. Je kent ze wel, de drukke mannetjes in pakken die staan te schreeuwen op de beursvloer. Maar sinds de komst van het internet is de handel op de beurs deels verschoven naar het internet. Ieder willekeurig persoon met een computer en internetverbinding kan individueel deelnemen en verdienen aan de daghandel op bijna iedere beurs ter wereld. 
 

Wat is een daytrader?

Er zijn een aantal wezenlijke verschillen tussen een belegger en een daytrader. Een belegger investeert in aandelen voor de langere termijn, hij zal niet snel dezelfde dag zijn aandelen verkopen omdat hij moet wachten tot zijn aandelen in waarde stijgen. Daarnaast koopt een belegger meestal dure aandelen. Aandelen waar het goed mee gaat en waar dus een prijskaartje aan hangt. Een belegger heeft veel tijd en zal zijn winst maken op de lange termijn. Dat zal een handelaar nooit doen. 
Een daytrader koopt altijd laag in en zet altijd meerder orders op een dag uit. Hij rondt zijn orders diezelfde dag nog af, winst of geen winst. Deze winsten kunnen aardig oplopen tot duizenden dollars per dag. Maar let op,  je kunt ook duizenden dollars verliezen in slechts enkele minuten en zelfs je hele kapitaal. Een daytrader is een dus een handelaar die effecten inkoopt en verkoopt op de beurs. Een echte daytrader heeft vaak van nature een handelsgeest.
 

Hoe gaat daytraden in zijn werk?

Je begint met een behoorlijk startkapitaal van enkele tienduizenden euro's. Om daarmee goed te kunnen traden moet je eerst de nodige ervaring opdoen. Je moet weten hoe de markt in zijn werk gaat en waar de gevaren schuilen. Er zijn veel producten om mee te handelen. Je moet weten waar je kansen en mogelijkheden liggen en weten hoe daar snel op te anticiperen. Daarvoor kun je het beste eens informeren bij een daytrader zelf. Die kan je de "ins en outs" van het vak vertellen en vooral ook de "do's en don'ts". Een ervaren daytrader handelt vaak met een strategie gebaseerd op repeterende zekerheden in de markt. Daarmee kun je rust brengen in de handelsdag als je volgens plan te werk gaat. Je maakt afspraken met jezelf voordat je aan een handelsdag begint. Daar moet je je aan zien te houden en dat kan soms heel moeilijk zijn. Als daytrader moet je daarom gedisciplineerd en geduldig te werk gaan. Je probeert aan de hand van de strategie dagelijks je portie te verdienen. Ga je afwijken van je strategie en laten leiden door dollartekens dan gaat het fout. Je moet keihard voor jezelf kunnen zijn en je aan je afspraken kunnen houden. 
 

De uitrusting van een daytrader

Een daytrader heeft niet zo gek veel nodig om geld te verdienen, in tegenstelling tot een timmerman of automonteur. Je begint met een goede computer met de meest recente versie van Windows geïnstalleerd. Twee of meerdere beeldschermen zijn een pre. Een snelle betrouwbare internetverbinding is zeer belangrijk. En als laatste een stressballetje. Dat zijn eigenlijk de hardware vereisten. Je werkplek is nu ingericht. Maar nu moeten we nog verbinding krijgen met de koersen. Je hebt daarvoor een broker nodig. Een broker is een soort bank die klanten voorziet in live informatie van de beurs. Zij zitten tussen jou en de beurs in. Om jou met die informatie te kunnen laten werken leveren ze een softwarepakket waarmee je in staat bent te kopen en te verkopen op bepaalde posities. Zij verdienen aan jou trades en orders door middel van transactiekosten. Daarnaast heb je nog bedrijven die live-koersen leveren van de producten. Deze zijn natuurlijk ook onmisbaar want dat zijn de gegevens waar je als daytrader op anticipeert. Het ordersysteem en de koersen kun je verdelen over meerdere beeldschermen. Dit is in grote lijnen de uitrusting van de daytrader.
 

Tips

Om als leek aan de slag te gaan als daytrader is het heel verstandig om eerst ervaring op te doen. Begin eerst eens met beleggen om te zien hoe de markt in elkaar zit. Op youtube zijn veel filmpjes te vinden van daytraders die laten zien hoe ze winst maken. Om je goed voor te laten lichten kun je ook een cursus volgen. Dat kost dan wel wat maar is te verwaarlozen tegenover de inzet van je startkapitaal.
 
 
 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in