Bij mij op het plein zijn intussen vier mensen voor zichzelf begonnen. En dat is 38% van de bewoners, want ik woon op stand. Voor alle starters, we zijn tussen de 35 en 55 jaar oud, is deze beginfase heel spannend.

Alles komt goed.

Iedereen vraagt zich af of 'het wel zal gaan lukken' en of we uiteindelijk onszelf – en onze gezinnen – zullen kunnen onderhouden. Gelukkig zijn de voortekenen niet ongunstig. Volgens de tendentieuze berichtgeving door de Kamer van Koophandel in de landelijke pers gaat het met de economie de goede kant op. "Want er zijn meer starters" is hun motivatie voor de diverse artikelen. Ik verzin het niet, hoor!

Diversificatie.

Eén van ons is een timmerbedrijf begonnen. Een ander is bezig een uitzendbureau op te zetten. Er is iemand die 'in de cosmetica' is gestart en ikzelf ben begonnen met het opzetten van een communicatiebureau. O ja, en een interim manager is nu les aan het geven op diverse locaties in het land; hij wil genoeg verdienen om zijn Amerikaanse cabriolet te kunnen blijven rijden.                                                 

In mijn kennissenkring zit intussen een heel leger aan starters: een kapper, een schoonheidsspecialiste, enkele kunstenaars, een huwelijksfeestmakelaar, en kunststoffabrikant, een vormgevingsbureau en een bedrijfje in imagineering. Dat is een nieuwe loot aan de PR-stam, maar er is nu al geen markt meer voor.

Onwillige werkgevers.

Al deze mensen kunnen geen werkgever vinden die in hen is geïnteresseerd. Maar geen van deze starters is bereid om zich van huis en haard te laten verjagen door de onbereidwilligheid van werkgevers om deze nieuwe lichting 'gedrevenen' aan te willen nemen. Dus voor het moment kunnen alle huidige werkgevers lekker op hun zak geld gaan zitten, personeel ontslaan en zelf buiten schot blijven. Het liefst na het opstrijken van bijvoorbeeld de deeltijd-WW premie's. Zo zijn ze dan ook wel weer.

Cliché onderuit.

Hoe vaak wordt niet gezegd: "als je wilt werken in Nederland dan kan dat ook". Wat een kletskoek. Anno 2010 geldt dat niet als je 45+ bent, allochtoon, vrouw, te ver uit de buurt woont of als je een normaal salaris vraagt.

Opgepast.

Maar de nieuwe lichting ondernemers staat te trappelen van ongeduld. We komen eraan, hoe dan ook!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in