Koud, nat, guur.. had ik al koud gezegd? De winter zoals deze zich nu aan het manifesteren is, bevat al deze bijvoeglijke naamwoorden. Het is immers ook een koude, natte en gure winter, die door sneeuwbommen nog meer belemmeringen voor de gewone mensen zal opleveren. Maar de winter heeft ondanks vertragingen en nog meer narigheden zeker ook mooie kanten. Wat is mij opgevallen?

Sociaal

Sociaal is een woord dat bij mensen wordt gebruikt en niet bij een seizoen. Sociaal is echter wel wat de mensen lijken te worden als we een gezamelijke vijand hebben. Meestal noem je zoiets "strenge baas", maar in dit geval is de winter de baas. Veel mensen krijgen in de winter depressies, onder andere door gebrek aan zon, maar ik zie er ook de voordelen van in. Ik ben overigens echt zo'n winterdepressiemens. Sociaal worden we doordat we elkaar nu meer lijken te begrijpen, we doorstaan allemaal dezelfde pijnen die de winter ons geeft. We rijden rustiger, we geven eerder voorrang, we zetten sneller een kopje thee voor onze huisgenoten, kortom we helpen elkaar net ietsje vaker. Vastgelopen op station Amsterdam kwam ik zodoende ook drie gestrande reizigers tegen die op een plastic kleedje zaten te chillen. Na een omzwerving ben ik er maar vol goede moed bij gaan zitten en heb ik sowieso één heel interessante persoonlijkheid leren kennen. Ik kreeg meteen sap en kerstkransjes aangeboden! We staan wellicht ook nog in een Amsterdamse krant. Ik word hier vanzelfsprekend juist heel gelukkig van, leve de winter!

Sneeuwkastelen

Waar je een iglo uit ijs snijdt, kan je met de grote hoeveelheden sneeuw zelf je kasteeltje bouwen. Men neme een simpele cake-vorm. Men neme sneeuw en men neme een grote hoeveelheid doorzettingsvermogen. Sneeuw aanpersen in de bakvorm en je hebt een sneeuw-bak(vorm)steen. Je gebruikt losse sneeuw als specie en je kan je eigen kasteel bouwen. Ik heb de eerste lagen al staan, al is mijn geduld wel getest. Mijn leren handschoenen trouwens ook. Tip 1: koop plastic schoonmaakhandschoenen, die je over je leren handschoenen heen kan doen. Tip 2: Een halve laag water aanvullen met sneeuw en dat aandrukken, maak nog betere sneeuwstenen. Overigens: pas op met het maken van een dak boven je iglo, in Duitsland is een jongen aan zijn verwondingen overleden, toen zijn zelfgemaakte iglo instortte.

Nostalgie

Waar vroeger de winters strenger waren en sleeën heel gewoon was, komt dit weer helemaal terug! Koek en zopie! Wat dat ook mag betekenen! Overigens komen ook de gezelschapsspelletjes bij het haardvuur weer terug. Ik krijg spontaan zin in boerenkool met worst, erwtensoep en zuurkoolschotel met verse braadworst. Zelfgemaakte appelmoes mét stukjes erin en het feest is compleet. Ze kunnen mij veel vertellen, maar deze winter is streng en ik ben er blij mee. Beter dan die slappe winters van vroegâh.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in