In de tijd dat Saddam Hoessein de leiding had over de Abu Ghraib gevangenis, stond deze gevangenis bekend als een van de meest brute gevangenissen van Irak. Maar nadat Amerika de leiding kreeg over Abu Ghraib, werd het hier niet veel beter.

De Abu Ghraib gevangenis was een grote gevangenis in de plaats Abu Ghraib, de voorstad van Bagdad. In deze gevangenis zaten ongeveer 15.000 gevangenen.

Saddam Hoessein

Toen Saddam Hoessein de leiding had over de Abu Ghraib gevangenis, was dit een verschrikkelijke plek. Geregeld werden gevangenen geëxecuteerd of gebruikt voor experimenten. Niet voor niks was dit een van de meest brute gevangenissen van Irak. In januari 1994 werden binnen twee dagen tijd meer dan 150 gevangen doodgeschoten. Ook in de jaren daarna werden honderden gevangenen vermoord. In oktober 2002, vlak voor de aanval van de Amerikanen, werden alle gevangenen vrijgelaten. Daarna werd de gevangenis geplunderd door ex-gevangenen.

Mishandelingen

In 2004 kwam een schokkend bericht naar buiten. Een documentaire op tv liet zien hoe Amerikaanse soldaten gevangenen in de Abu Ghraib gevangenis mishandelden. Ook kwamen er foto’s in de publiciteit die vermoedelijk in 2003 gemaakt waren. Op deze foto’s waren gruwelijke dingen te zien. Er is een foto van een gevangene met een zak over zijn hoofd, een waarbij naakte gevangenen een menselijke piramide moeten vormen en een foto waarbij een gevangene aangevallen wordt door een hond. Ook worden gevangen verkracht op de foto’s. Een groot deel van de foto’s is uiteindelijk niet in de publiciteit gebracht. De beelden zouden te schokkend zijn.

Gevolgen

Tussen 2001 en 2005 zouden er ongeveer vierhonderd gevallen van misbruik zijn geweest in gevangenissen in Irak. Bush, die destijds president van Amerika was, bood zijn excuses aan en zei dat de daders gestraft zouden worden. De Amerikaanse soldaten kregen uiteindelijk een celstraf en ze moesten hun salaris terugbetalen. Natuurlijk werden ze ook allemaal ontslagen.

Tegenwoordig

In 2009 is de Abu Ghraib gevangenis helemaal verbouwd. Er is nu een museum gevestigd, met een tentoonstelling van de misdaden van Saddam Hoessein. Bovendien zit er nu ook een ziekenhuis en een bezoekersruimte in. De gevangenis heeft inmiddels de naam Centrale Gevangenis van Bagdad gekregen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraib-gevangenis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in