Wanneer je vaak gestrest bent, dan zou dit wel eens kunnen komen door je baan. Er zijn bepaalde beroepen die veel stress veroorzaken. Dit kan zorgen voor meer zelfstandigheid en de vaardigheid om problemen efficiënt op te lossen, maar sommige mensen worden er alleen maar diep ongelukkig van. Lees hier wat de meest stressvolle beroepen ter wereld zijn, maar ook wat je tegen de stress kunt doen.

Begin dit jaar is een top tien opgesteld van de meest stressvolle beroepen ter wereld. Deze stress wordt vaak veroorzaakt door een hoge werkdruk of onregelmatige werktijden. Stress kan een positief effect hebben op mensen, maar wanneer de stress te hoog wordt, heeft het vaak grote gevolgen.

1. Verzorgers van bejaarden of kinderen

Ruim elf procent van de mensen die werken met bejaarden of kinderen, krijgen last van een depressie. Deze baan is zo stressvol omdat deze mensen constant bezig zijn om voor anderen te zorgen. Bovendien moeten ze zien hoe oudere mensen lijden, terwijl ze niks voor ze kunnen doen.

2. Horecapersoneel

Horecapersoneel heeft het zwaar, het is erg ondankbaar werk. Gasten zijn vaak ontevreden en bovendien moet het personeel alles doen wat ze wordt opgedragen. Ook maken deze mensen vaak overuren.

3. Maatschappelijk werkers

Maatschappelijk werkers werken de hele dag met mensen die hulp nodig hebben. Ze zijn constant bezig met andere mensen uit de problemen halen. Ook moeten ze altijd klaar staan en hebben ze een hoog werktempo.

4. Gezondheidszorg

Mensen in de gezondheidszorg hebben een grote verantwoordelijkheid en kunnen het zich niet permitteren om fouten te maken. Soms hangt het leven van een patiënt van hun handelen af. Bovendien zien ze ook vaak zieke mensen voor wie ze niets meer kunnen betekenen.

5. Artiesten, entertainers en schrijvers

Deze mensen hebben geen zekerheid over hun loon en hun werktijden variëren erg. Dit brengt veel stress met zich mee.

6. Leerkrachten

Leerkrachten hebben veel werk dat ze grotendeels thuis in de avonduren nog moeten doen. Ook staat er veel druk op hun beroep omdat veel mensen zich met hun handelen bemoeien, zoals de ouders en de school zelf. Het is een veeleisend beroep.

7. Administratief bedienden

Administratief bedienden mogen zelf niks beslissen en moeten dus volledig doen wat hun wordt opgedragen. Toch wordt er veel van ze verwacht en hebben ze drukke werkdagen.

8. Onderhoudswerkmannen

Onderhoudswerkmannen worden op allerlei tijden opgeroepen, ze hebben geen vaste werktijden. Meestal hebben ze weinig contact met hun collega’s, is hun werk uitputtend en soms zelfs gevaarlijk.

9. Financieel adviseurs en boekhouders

Ook deze functie brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Dagelijks zijn deze mensen bezig met duizenden euro’s van andere mensen. Dit zorgt voor veel stress.

10. Verkopers

Veel verkopers hebben geen vast inkomen waardoor ze niet zeker zijn van hun salaris. De prestatiedruk is groot en ook bij dit beroep zijn de werkdagen lang.

Tips om stress op het werk te verminderen

Wanneer je een stressvol beroep hebt, dan is het verstandig om wat tegen de stress te doen. Begin met het maken van een lijstje. Hierop schrijf je alle stressfactoren. Maak voor jezelf duidelijk waar je gestrest van raakt. Wanneer duidelijk is van welke dingen je het meest gestrest raakt, dan kun je proberen oplossingen te bedenken voor deze dingen. Probeer alle problemen aan te pakken. Het is ook verstandig om de dingen op te schrijven waar je rustig of blij van wordt. Zorg ervoor dat je voldoende tijd vrij maakt voor deze dingen.

Maar niet alleen op het werk kun je de stress aanpakken. Ook in de uren vrije tijd die je hebt, kun je wat doen tegen de stress. Zorg dat je voldoende sport. Dit geeft je lichaam een kick, waardoor je je energieker voelt. Voldoende slaap is ook belangrijk, ongeveer acht uur per nacht. Er zijn ook speciale relaxtrainingen zoals yoga of mindfullness, dit werkt erg goed tegen stress.

Heb je al deze dingen geprobeerd en lijkt maar niks te werken? Het kan ook zijn dat je baan gewoon niet goed bij je past of dat het je echt te veel energie kost. Overweeg in dat geval parttime te gaan werken of verander van baan. Starten op een nieuwe afdeling kan ook goed helpen.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/26377-tien-tips-tegen-stress-op-het-werk.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in