Afval scheiden. Tegenwoordig heb je wel zeven verschillende manier van afval scheiden en dat is dan ook waar ik het over ga hebben in deze achtluik. In dit eerste deel zal ik de zeven soorten afval kort voorstellen en in elke uitwerking zal ik iets vertellen over het leven van elk soort product van begin tot einde.
Afval:
Afval is in 80% van de gevallen een product wat gebruikt is om voedsel of andere producten te beschermen tegen de buitenlucht. Simpelweg verpakking is te kort door de bocht, aangezien elke soort verpakkingsmateriaal zijn eigen kracht heeft. Zilverfolie beschermt tegen UV-licht en plastic is meer voor de vacuüm, of luchtdichte verpakkingen, afhankelijk of er nog stikstof in de verpakking nodig is (denk aan afbakbroodjes). Zuurstof is immers de vijand die je niet bij het product wil krijgen, omdat dit het voedsel laat schimmelen of anderzijds aantast. Kortom het meeste verpakkingsmateriaal eindigt als afval “op de schroot”. Overigens zet ik “op de schroot” nadrukkelijk tussen haakjes, aangezien elke afvalsoort zijn eigen verwerking krijgt in de hoop op een nieuw leven, enerzijds hergebruikt anderzijds gerecycled. Kleding heb ik in deze niet onder afval gevangen, alhoewel kleding ook veel in de hergebruik-cyclus terecht komt.
Welke soorten afval worden in Nederland gescheiden?
Glas
Eén soort afval wat het meest gerecycled wordt is glas. Glas wordt veelal gebruikt om langhoudbare producten in te bewaren. De deksel van plastic of blik wordt in een soort vacuüm om het glas heen gedraait, waardoor de glazenpot luchtdicht is afgesloten. Vaak heeft het product zelf ook een proces of behandeling doorstaan om de houdbaarheid te verlengen. Van inzouten, verzuren tot simpelweg koken toe, maar uiteraard mag vergisting tot alcohol niet aan dit rijtje ontbreken. Glas komt in drie varianten voor. Helder of doorzichtig “wit” glas en bepaalde lichtsoorten-werende bruin en groen glas.
Na gebruik: Glas gooi je na gebruik in de glasbak, gescheiden per kleur. Haal de dop, deksel of kurk van het glas en gooi dit apart weg, als huisvuil.
Papier
Papier wordt meestal in de iets dikkere vorm van karton gebruikt als verpakkingmateriaal. De zogenaamde kartonnen pakken met bijvoorbeeld appelsap, is echter een combinatie van karton, plastic en/of een folie laag van een corroderend metaal, meestal tin. De combinatie maakt het niet geschikt voor papierrecycling, vandaar dat deze gewoon in de vuilnisbak moet. Wat kan er wel in de papierbak? Alles van papier of karton, waarbij je dus moet opletten dat het geen plastieken of metalen onderdelen bevat. Een leeg pak hagelslag of rijst kan wel, maar een melkpak of een folder in de plastic hoes mag niet. Veel plastieken toetjesfabrikanten, besloten het milieuvriendelijker te maken door het papier wat voor stevigheid zorgt, losjes eromheen te doen, top idee! Nu kan je een verpakking dat uit 2 soorten afval bestaat toch scheiden!
Na gebruik: Papier en karton gooi je in de papierbak. Op de website van jouw gemeente wordt aangegeven wanneer deze papierbak wordt opgehaald.
Groente, fruit en tuin afval (GFT)
Vooral bij glas en gft wordt vaak gedacht: het maakt niet uit waar ik het gooit, het komt toch wel allemaal bij elkaar. Alle glaskleuren worden echter niet gemengd, evenals het huisvuil en het gft-afval. Alle restjes groente, fruit, maar ook bijvoorbeeld oneetbaar geworden voedsel als brood of vlees kunnen bij het gft-afval gedaan worden. Biologisch afbreekbare resten uit de tuin zijn ook geschikt voor dit bio-afval. Je kan ze zelf in de tuin bewaren, dan weet je zeker dat je het als mest gebruikt bijvoorbeeld, maar in de “groenbak” komt het ook goed terecht.
Na gebruik: Doe het GFT-afval in de biobak. Deze wordt zowel door de gemeente opgehaald, als dat je je eigen mest kan bewaren.
De variant die nog steeds het meest gemengd is van alles is het:
Huis en grof vuil
Huisvuil is alles wat niet gevaarlijk (zoals klein chemisch afval en batterijen) maar niet verder kan worden gescheiden. Vaak de verpakkingen die meerdere lagen van verschillende stoffen bevatten zijn een typisch huisvuil-product. Alle andere, bijvoorbeeld keramische, voorwerpen kunnen hier gedropt worden. Denk ook aan metalen bierdopjes of schuimachtige verpakkingsmaterialen.
Het grof vuil is een iets andere categorie. Denk bij grof vuil aan een houten tuinstoel, metalen hekwerk, een oude fiets of een plastic meubelstuk. Grof vuil is meestal letterlijk te groot voor de afvalbak of zak en wordt daarom naast het huisvuil gezet. Hoewel tegenwoordig voornamelijk met vuilniswagens wordt gewerkt die alleen containers op kunnen pakken. Voor grof vuil moet dan de gemeente worden gebeld, die het op een bepaalde dag en tijd komen ophalen.
Na gebruik: huishoudelijk afval gooi je in de afvalbak. De afvalzakken haal je uit de afvalbak en deze zet je een dag van te voren op de straat, wanneer de gemeente dit op komt halen. In veel gemeenten stop je de afvalzakken in de daarvoor bedoelde container. Voor data, bekijk de website van jouw gemeente.
Plastic
Een nieuw manier van afvalscheiding is plastic afval. Kunststoffen zijn er in vele varianten, waaron de zachte folie-plastic of de hardere kunststof behuizingen, maar ook de meeste schuimmaterialen zijn een polymeer. Polymeren, plastics, kunststoffen, het zijn drie benamingen voor hetzelfde, alhoewel je op een aantal punten onderscheid kan maken. Ik ga dat hier nog niet doen. Het wordt die onderscheid duidelijk bij de spelregels van de oranje plastic bak. Daar staat immers op dat je alleen zacht plastic erin mag gooien. Geen schuimbakjes, geen etensresten, geen hard plastic, maar voornamelijk de buigbare doorzichtige variant.
Na gebruik: Zorg dat het plastic schoon is. Dus géén voedselresten of andere niet-plastieken materialen. De speciaal daarvoor bestemde plastic-zakken zijn verkrijgbaar via de gemeente of in bepaalde supermarkten. In deze zakken deponeer je de plastic producten, welke je weer deponeert in de grote oranje containers, vaak te vinden bij glasbakken.
Klein chemisch afval (KCA)
Klein chemisch afval is een verzamelnaam voor allerlei verschillende afvalproducten die niet eenvoudig zijn te scheiden of af te breken, of zijn om andere redenen niet her te gebruiken of onrecyclebaar. Een aantal voorbeelden van deze stoffen zijn hier terug te vinden. In het kort, alle sterke zuren, zware metalen, verfsoorten of -producten, maar ook medicijnen en (benzine) olie. Cosmetica, vetverwijderaar en bijvoorbeeld een lege spuitbus hoeven níét bij het KCA.
Na gebruik: het juiste KCA kan in de speciale container, verkrijgbaar via de gemeente. Ophalen van het KCA gebeurt sporadisch, voornamelijk omdat er niet veel KCA in Nederland is.
Batterijen
Na lange tijd de levensmotor van menig boombox te zijn geweest, is de accu de "nieuwe batterij" voor de hedendaagse mp3 speler. Een heroplaadbare accu moet echter bij het Klein Chemisch Afval. De overal verkrijgbare losse batterij in al zijn vormen zorgt ervoor dat de weegschaal in de keuken de juiste massa weergeeft, maar ook dat de zaklamp je in het donker de weg wijst. Elke batterij heeft zijn eigen levensduur en functie, afhankelijk van het voltage wat de batterij af kan geven.
Na gebruik: Batterijen kan je bij het KCA achterlaten, maar je kan batterijen ook bij de veel winkels kwijt. Een extra tip; zorg dat je 10 batterijen in een zakje doet, waarbij je ook je naam adres en telefoonnummer kan voegen. Waarom? Je kan dan een prijs winnen!
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Wat%20moet%20waar