De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki zorgden voor de capitulatie van Japan en dus voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar ook eisten de bommen duizenden onschuldige levens.
De atoombommen
Omdat er geruchten waren dat Hitler bezig was met het ontwikkelen van enorme bom die een hele stad zou kunnen verwoesten, begonnen de Amerikanen aan het Manhattanproject om een atoombom te maken. Uiteindelijk kostte het project drie jaar en ruim twee miljard dollar. Op 16 juli 1945 werd er een grote test gedaan met de atoombom Trinity. Dit experiment slaagde. In de woestijn van New Mexico zorgde deze bom voor zo’n grote explosie dat de onderzoekers bang waren dat de aardkorst zou scheuren.
Nu had Amerika twee atoombommen die ze tegen de vijand konden gebruiken: Little Boy en Fat Man. Lang werd er gediscussieerd over de vraag of de bommen wel gebruikt moesten worden. De Slag om Okinawa gaf uiteindelijk de doorslag. Bij dit gevecht tussen de Amerikaanse en Japanse soldaten waren veel Amerikanen gesneuveld. Men was bang dat het nog lang zou duren voordat Amerika heel Japan had veroverd en dat hierdoor nog duizenden Amerikanen dood zouden gaan. Wanneer Amerika de twee bommen zou gebruiken, zou de oorlog snel beslist zijn.
Little Boy
De eerste bom, Little Boy, zou op 6 augustus 1945 op Japan worden afgevuurd. De vraag was alleen nog boven welke stad. Zowel Hiroshima als Nagasaki zouden het doelwit kunnen zijn, dat was afhankelijk van het weer. President Truman had gezegd dat het doelwit helemaal zichtbaar zou moeten zijn. Het kiezen voor een van de twee steden hing dus samen met het weer en het zicht op die dag.
B-29
De B-29 was de grootste bommenwerper die de Amerikanen hadden. Kolonel Paul Tibbets had de leiding over de bemanning van het vliegtuig. Hij wist als enige hoe schadelijk de bom echt was. De rest van de bemanning kreeg dit pas vlak voor vertrek te horen.
Het opstijgen met een zwaarbeladen B-29 was gevaarlijk. Er waren op 5 augustus al vier vliegtuigen gecrasht. Daarom werd op het laatste moment besloten de atoombom pas in de lucht op scherp te zetten. Dit was een gevaarlijk en moeilijk werkje dat gedaan moest worden onder in het bommenruim met een temperatuur van bijna min zestig graden. Maar alles ging goed en Little Boy was klaar om zijn doelwit te vernietigen.
Het vliegtuig Straight Flush vloog vooruit om het weer te controleren. Bij de vlucht over Hiroshima ging het luchtalarm af, maar niemand reageerde hier meer op. De dagen hiervoor was er al een aantal vliegtuigen overgevlogen en nooit was er iets gebeurd. Het weer in Hiroshima bleek prima, het was een heerlijke zomerdag. Daarom werd besloten dat Hiroshima het doelwit werd.
Hiroshima
Little Boy werd losgelaten boven Hiroshima. De klap was enorm. Het toestel dat de bom had laten vallen schudde heen en weer door de kracht van de explosie. Vanuit het vliegtuig werden er foto’s gemaakt. In de stad verwoestte de bom 47.000 gebouwen. Ruim 100.000 mensen overleden binnen een paar seconden. De hitte die de bom produceerde was tien keer heter dan de zon, alles in de omgeving verbrandde.
Nagasaki
Aangemoedigd door het succes van Little Boy besloten de Amerikanen drie dagen later, op 9 augustus 1945, een tweede bom los te laten boven Nagasaki. De bom miste zijn doelwit en ontplofte in een redelijk dunbevolkt gebied. Maar ook deze bom eiste duizenden levens. Op 14 augustus 1945 was de capitulatie van Japan een feit. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Slachtoffers
Uiteindelijk zijn er veel meer slachtoffers gevallen dan de slachtoffers die er waren direct na het ontploffen van de bom. Mensen in het gebied rond het hypocentrum van de bom kregen kanker door de nucleaire straling. Ook het aantal miskramen nam snel toe. Bij elkaar zouden de bommen ruim 300.000 mensen het leven hebben gekost.
DVD BCC Historisch wereldnieuws (2005) – Het eerste massavernietigingswapen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Atoombommen_op_Hiroshima_en_Nagasaki