Een balpen een is vorm van tekengerei. Een balletje dat langs de inkt gaat die in de pen zit zorgt ervoor dat ermee kan worden geschreven.
Geschiedenis
Miljoenen jaren geleden werd door iemand ontdekt dat het mogelijk was om met een stok te schrijven. De stok moest in het vuur worden gehouden. De verbrande stok die er uit werd gehaald was verandert in houtskool. Daarmee konden tekeningen op rotsen worden gemaakt. Een nadeel aan deze houtskool was wel dat het makkelijk weg kon worden geveegd.
Veel later werd ontdekt dat inkt een betere methode was om mee te schrijven. De inkt kon namelijk langer blijven zitten. Voor de uitvinding van de balpen doopte men al veren in inkt. De beste veren die hiervoor konden worden gebruikt waren de eerste vijf veren uit de linkervleugel van een gans. Deze veren moesten in het voorjaar uit de vleugel van de gans worden getrokken. Nadat dit was gebeurd werd de veer geslepen. Hierdoor leek de punt van de veer al op de punt van een vulpen. Voordat de veer in de inkt kon worden gedoopt moest er even aan worden gelikt. Die lik zou er voor zorgen dat de schacht van de veer (= de steel) meer inkt opnam zodat er wel zeven letters achter elkaar konden worden geschreven. Een hele prestatie voor die tijd. Tegenwoordig wordt een ambtenaar wel eens uitgescholden voor pennenlikker.
Halverwege de 19e eeuw kreeg de veer concurrentie van de kroontjespen. Hierbij hoefde men niet steeds aan de punt te likken maar de pen moest wel nog steeds in de inkt worden gedoopt. Een ander nadeel was dat er moest worden uitgekeken dat de inkt niet weg werd geveegd. De inkt droogde nog erg slecht. Ook nadat de vulpen werd uitgevonden bleef dit probleem zich voordoen. In die tijd werden kranten al in groten getale met persen gedrukt. De inkt die daarvoor werd gebruikt was dikker en hij droogde veel sneller waardoor er minder werd gevlekt. László Biro bedacht dat het handiger zou zijn als er met diezelfde inkt werd geschreven. Later bleek dat de inkt veel te dik was voor een vulpen. Hij ontwierp daarom een penpunt met een kogellagertje erin waarop hij een lang inktreservoir monteerde. Hiermee was de eerste balpen een feit. De Hongaar vroeg daarom in 1938 patent aan in Hongarije en deed in Argentinië hetzelfde toen hij daar met zijn broer heen verhuisde. László Biro vergat echter ook patent aan te vragen in de Verenigde Staten. Milton Reynolds zag de pen in Argentijnse winkels liggen en besloot het idee mee te nemen naar de VS. Daar begon hij het bedrijf Reynolds International Pen Company. De pen was een groot succes totdat bleek dat hij lekte en slecht schreef. In 1945 kwam er een zogenoemde ‘wonderpen’ op de markt. De vraagprijs was 12,50 dollar. De Fransman Marcel Bich besloot dat dat goedkoper moest en daarom ontwierp hij een betere pen: Bic. Deze pen werd voor 29 dollarcent verkocht en is tegenwoordig nog steeds te koop. De Bic-pen heeft een plastic houder waar een klein gaatje in zit dat de luchtdruk constant houdt. Dat voorkomt lekken. In de loop der jaren is de pen haast niets veranderd. Marcel Bich noemde zijn pen Bic omdat het Franse woord ‘Bich’ in het Engels wordt uitgesproken als ‘bitch’. Dat is een scheldwoord voor vrouwen.
Werking
Een balpen heeft ongeveer dezelfde werking als een deoroller. In de punt van een balpen zit een balletje dat constant in contact staat met de inkt, aan de binnenkant van de pen. Wanneer ermee wordt geschreven gaat het balletje langs de inkt en neemt dat mee naar het papier. Door een speciale constructie van de pen kan het balletje er niet uit gaan.