Velen van ons geloven dat het dragen van gelukssymbolen of amuletten helpt om te slagen in wat we doen. In dit artikel enkele van de populairste gelukssymbolen. ‘Geluk is als er een buitenkans voor de deur staat en je doet open.’ – Auteur onbekend

Al of niet geluk hebben is niet meer dan een gedachtespel en iedereen zal geluk anders definiëren. Het is een kwestie van overtuiging of je een bepaald toeval beschouwt als geluk of pech. Een gelukssymbool of amulet is niets anders dan een gebeurtenis of voorwerp waarvan men gelooft dat het geluk brengt. Zo’n gelukssymbool kan van alles zijn, van een geometrische figuur als de swastika tot een deel van een boom, zoals een eikel. Elk van deze gelukssymbolen heeft een interessante oorsprong en geschiedenis. De lijst van gelukssymbolen is lang, maar hier zijn een paar van de populairste.

Gelukssymbolen en hun betekenis

Klavertje vier

Een klavertje vier zie je maar zelden, vandaar dat het als gelukssymbool wordt beschouwd. Wie zo’n klavertje vindt, staat veel geluk te wachten, zo is het geloof. Elk blaadje van zo’n klavertje vier zou voor een uniek symbool staan. Het eerste blaadje staat voor geloof, het tweede voor hoop, het derde voor liefde, en het vierde voor geluk. In de Ierse cultuur werd met het driebladige klavertje, ook ‘shamrock’ genoemd, de Heilige Drieëenheid gesymboliseerd, een idee afkomstig van Sint Patrick. Een blaadje staat voor de Vader, een voor de Zoon en de derde voor de Heilige Geest. En als een klaver een vierde blaadje heeft, staat dat voor Gods genade. Sommige mensen dragen dit gelukssymbool als tatoeage op hun lichaam. Lees meer over klavertje vier-tatoeages.

Hoefijzer

Het hoefijzer is een van de oeroude symbolen voor geluk en zou voorkomen dat het ‘boze oog’ iemands huis of leven binnenkomt. En omdat het hoefijzer het paard beschermt, geloven mensen dat het ook de mensen beschermt. Hoefijzers worden gemaakt door smeden, en smid  wordt als een zeer gelukbrengend beroep beschouwd, omdat er gewerkt wordt met een van de vier elementen, het ‘vuur’. Volgens sommige theorieën is het de unieke vorm van het hoefijzer, die op de gehoornde maan lijkt, die geluk brengt. Een met de uiteinden naar boven opgehangen hoefijzer zou alle geluk aantrekken. Ook vandaag hangen veel mensen nog een hoefijzervormige magneet boven de deur om geluk aan te trekken.

Eikel

Een eikel is niets anders dan een noot van een eik. Hij wordt als symbool van voorspoed, jeugdigheid, macht en geluk beschouwd. De Noormannen geloofden dat de eik op de een of andere manier immuun was voor blikseminslag en legden daarom een eikel voor het raam om zich tegen de bliksem te beschermen. Engelsen hadden een gedroogde eikel op zak om hun leven te beschermen tijdens de verovering door de Noormannen die in het jaar 1066 begon.

Swastika

De swastika is een eeuwenoud, krachtig gelukssymbool. De naam is afgeleid van het Sanskriet-woord svastika, dat je kunt opdelen in ‘su’, dat goed betekent, ‘asti’, dat zijn betekent en ‘ka’, dat gewoon een achtervoegsel is. Het symbool was wijd verbreid in oosterse religies, zoals het hindoeïsme, het boeddhisme het jaïnisme. In verschillende talen heeft het verschillende namen, zoals hakenkruis, gammadion, fylfot, tetraskelion, enz. Het symbool werd door de Nazi’s in hun vlag gebruikt, en vanwege de verwoestende gevolgen dachten sommige mensen dat de swastika voor dood en haat stond. Het debat of de swastika een gelukssymbool of een slecht voorteken is, duurt nog steeds voort.

Esculaap

De vorm van dit gelukssymbool wordt gekenmerkt door twee slangen die zich om een staf kronkelen, met vleugels bovenaan de staf. Veel uitoefenaren van de geneeskunde gebruiken de esculaap als gelukssymbool. Het symbool zou gezondheid brengen en het immuunsysteem versterken. De twee slangen in dit symbool zouden voor evenwicht of polariteit staan, en de vleugels voor Mercurius, de boodschapper van de Griekse goden.

Meer gelukssymbolen van over de hele wereld

  • Nautische ster
  • Konijnenpootje
  • Wensbotje
  • Chinese gelukssymbolen
  • Het getal 7
  • Dolfijnen
  • Bamboe
  • Vallende ster
  • Rode Chinese lantaarns
  • Rode vleermuizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in