De Masaï is een bevolkingsgroep die woont in onder andere Kenia en Tanzania. Het aantal Masaï ligt rond de 900.000. Deze mensen leven nog op traditionele wijzen.
Woonplaats
De Masaï trekken zich niets aan van landgrenzen. De verschillende groepen wonen daarom ook in verschillende landen. Over het algemeen wonen ze in Oost-Afrika. Een groot deel van de Masaï leeft in het land Kenia. Vanaf 1840 is het aantal Masaï sterk achteruit gegaan. Door de blanken die naar Kenia trokken, kwamen er allemaal westerse ziektes waar de Masaï niet tegen bestand waren. Hierdoor stierven er veel. Bovendien werden ze vaak aangevallen door de blanken. Toen de Engelsen Afrika in stukken verdeelden, verloren de Masaï veel land. Nu nog moeten ze vechten voor hun grond, in Kenia bemoeit de regering zich namelijk veel met de nationale parken.
Het leven van de Masaï
De Masaï eten heel veel vlees, maar geen wilde dieren, vis of kip. Ze eten wel veel vlees van hun vee. Ook drinken ze soms het bloed van een koe. Van een levende gezonde koe uit hun kudde tappen ze een halve liter bloed af door een wond in de hals te maken. Daarna laten ze hem weer terugkeren naar de kudde en drinken zijn bloed. Dit doen ze wanneer de koeien weinig melk geven.
De Masaï dragen doeken als kleding. Ze houden van sieraden en versieringen. Mannen en vrouwen hebben oorbellen verspreid over hun hele oor. Ze vinden het mooi om hun oorlel uit te rekken door er gewichten aan te hangen. Ook hebben veel Masaï een uitgerekte nek. Dit doen ze door ringen om de nek te plaatsen. Een andere aparte gewoonte is het uitslaan van de voorste tanden. Dit wordt gedaan vanwege het geloof, maar ook omdat zieke personen zo gemakkelijk gevoed kunnen worden. Van Westerlingen is het vaak moeilijk te begrijpen waarom de Masaï hun uiterlijk op deze manier aanpassen.
Kinderen gaan vanaf zes jaar naar school. In Afrika zijn maar weinig scholen en vaak is de school dan ook ver weg van hun huis. Toch moeten ze meestal lopend naar school er gaat slechts zelden ook een schoolbus. Wanneer ze ouder worden, worden de Masaï-kinderen besneden. Niet lang daarna trouwen de meisjes, meestal met een veel oudere man.
Springritueel
De Masaï hebben een belangrijk ritueel waarbij ze zo hoog mogelijk proberen te springen om dichter bij hun god Engaï te komen. In 2004 maakte Peijnenburg met deze beelden reclame voor hun ontbijtkoek. De Masaï waren hier woedend over. Wel is de bevolkingsgroep hier een stuk bekender door geworden.