Ieder jaar staan we in Nederland stil bij de Tweede Wereldoorlog op 4 en 5 mei. Op 4 mei herdenken we de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 5 mei vieren we de bevrijding.

4 mei

Op 4 mei worden alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dit gebeurt op de dag voor Bevrijdingsdag. Eerst was 4 mei alleen een herdenkingsdag voor de doden van de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig staan we ook stil bij de Nederlanders die dood zijn gegaan in conflicten na de Tweede Wereldoorlog. Voor oudere mensen die de oorlog hebben meegemaakt is dit vaak een verdrietige dag. Maar ook jongeren, die de oorlog niet mee hebben gemaakt, zijn meestal erg betrokken bij deze dag. Ze hebben uit verhalen gehoord wat er gebeurd is en vinden het belangrijk de doden te herdenken.

Op 4 mei om acht uur ’s avonds is heel Nederland twee minuten stil om de doden te herdenken. Op de Dam in Amsterdam wordt een grote herdenkingsceremonie georganiseerd. Veel mensen volgen dit op tv en doen mee met de twee minuten stilte.

5 mei

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. Veel delen van Nederland werden al eerder bevrijd, maar Duitsland capituleerde op 5 mei 1945, daarom wordt deze dag gevierd. Vroeger was 5 mei vooral een dag waar teruggekeken werd op de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is deze dag meer gericht op het vooruit kijken. We staan stil bij de betekenis van vrijheid, grondrechten en democratie.

Omdat 5 mei een nationale feestdag is, hebben veel mensen vrij op die dag. De werkgever bepaalt echter of je vrij bent of niet. De laatste tijd zijn veel mensen slechts een keer in de vijf jaar vrij.

Toekomst

Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog nog heeft mee gemaakt neemt de laatste paar jaar erg af. Er zullen dan ook steeds minder mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Daarom stelde het Nationaal Comité 4 en 5 mei de vraag of het herdenken en het vieren op 4 en 5 mei nog wel nodig is. Jonge mensen blijken echter ook zeer veel belangstelling te hebben voor deze dagen. Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de mensen door wil gaan met deze dagen. Ze blijven het belangrijk vinden om stil te staan bij de gebeurtenissen.

Herdenking in het buitenland

De Eerste en Tweede Wereldoorlog samen zorgden voor ruim tachtig miljoen slachtoffers. Overal ter wereld worden deze slachtoffers herdacht. Veel landen hebben een herdenking op 11 november. Op 11 november 1918 was de wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog. Bijna alle landen vieren de herdenking van de Eerste en Tweede Wereldoorlog samen op deze dag. Frankrijk is een uitzondering, zij hebben twee aparte dagen om dit te herdenken.

Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog en heeft dus alleen een herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De manier van herdenken in Nederland is uniek, geen een ander land heeft eerst een herdenking van de slachtoffers en vervolgens de dag daarna Bevrijdingsdag. Veel andere landen herdenken en vieren dit op dezelfde dag.

27 januari is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day. Op deze dag werd het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In veel landen staan mensen op deze dag stil bij alle slachtoffers van de vervolgingen.

www.4en5mei.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in