Onrust en verontwaardiging alom! Guy Hendricks, voorzitter van ISO (Interstedelijk Studenten Overleg), noemt het 'bezuinigen met de botte bijl. In deze plannen kan ik geen beleid terugvinden' aldus Guy. Een groot aantal studenten zit vol spanning de komende maanden. Wanneer de plannen van het kabinet door gaan, kan dat duizenden euro's gaan kosten.

De situatie

Nederland moet bezuinigen! Het rechtse kabinet dat aangetreden is heeft harde, vaak doeltreffende maatregelen. Een maatregel waar met verontwaardiging is op gereageerd, is de maatregel wat betreft de studievertraging. Een student met meer dan één jaar studievertraging, raakt zijn OV-Chipkaart kwijt en moet 3.000 euro meer collegegeld betalen. Jaarlijks komt dit op duizenden euro's extra kosten voor rekening van de student. Ook de universiteiten moeten meebetalen, zij krijgen 3.000 euro boete per student!
Voor verschillende universiteiten kan dit best een ramp zijn. Zo heeft de Universiteit Utrecht 5.500 langstuderenden. Dit kan de universiteit 16.5 miljoen euro kosten! Een zeer groot bedrag. Ook de Rijksuniversiteit Groningen heeft circa 5.000 langstuderenden: 15 miljoen euro!

Op de website www.minimaalnominaal.nl is een handtekeningactie gaande tegen deze vergaande maatregelen. In een week tijd hebben 100.000 studenten de petitie ondertekend. Deze petitie zal worden aangeboden aan de staatssecretaris van onderwijs.
 

Klachten en nadelen

Veel studentenorganisaties en universiteiten zijn het er over eens dat dit slecht beleid is. Niet alleen uit eigenbelang, maar ook in het belang van Nederland. De maatregel van het kabinet is drastisch, ingrijpend en onverstandig.
Nederland is een kennisland; wij moeten het hebben van onze brains. Willen wij als Nederland over 10 jaar ook nog betekenis hebben qua kennis, dan moeten we juist investeren in kennis en onderwijs. Geen bezuiniging, maar investering!
Een praktische, veelgehoorde klacht is dat veel verkeerde groepen mensen worden aangepakt. Uiteraard zijn er luie studenten die het er van nemen en jaren rekken. Maar er zijn juist ook zoveel mensen die hun best doen. Zoveel mensen die bepaalde omstandigheden hebben, waardoor ze puur gestraft worden met zo'n maatregel. Bijvoorbeeld studenten die in het bestuur van een vereniging willen. Het is een feit dat een jaar bestuur heel veel tijd kan vergen en vaak heeft een student dan zeker een jaar studievertraging. Wanneer meer dan een jaar studievertraging zoveel geld gaat kosten, bedenken studenten zich wel drie keer voordat ze in een bestuur willen. Ook studenten die bijvoorbeeld een ernstig ongeluk hebben gehad, er langer over doen vanwege een handicap worden hiermee gestraft. Dat is dubbelop, dat hoort niet!

Oproep aan studenten

Studentenorganisaties doen er alles aan om te proberen het kabinet op andere gedachten te brengen. Zo ook de petitie op www.minimaalnominaal.nl. Al ruim 100.000 studenten hebben hun handtekening geplaatst. Meer handtekeningen is echter altijd beter! Een extra 3.000 er bovenop en geen OV-Chipkaart meer kan mensen wanhopig maken! Ook als u denkt dat u niet meer dan een jaar studievertraging zult oplopen, help uw medestudent die misschien in de problemen zit!
Studenten verenigt u!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in