Het is populair om water uit een fles te drinken. Water is gezond. Sterker nog, zonder water kan de mens niet leven. En we bestaan uit 80 procent uit water. Maar we kunnen met elkaar te ver gaan. Neem bijvoorbeeld bronwater wat we graag drinken. Voor 1 fles bronwater heb je een 0,25 liter olie nodig en 3 liter water. Voor de productie van waterflessen wordt jaarlijks ongeveer 2,7 miljoen ton aan plastic geproduceerd.  

 Bronwater

Doorgerekend betekent dat we tweeënhalf procent van onze globale olieproductie nodig hebben voor alleen maar bronwater te produceren en te verkopen.  Een nutteloze besteding van een brandstof die opraakt als je bedenkt dat kraanwater met veel minder middelen gebruikt kan worden. Als je bedenkt dat de productie, verpakking en het transport van dit gefabriceerde luxe water zorgt voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater. Over de hele wereld wordt water getransporteerd met boot, vrachtwagen en vliegtuig terwijl bronnen met dezelfde mogelijkheden dicht bij elke consument te vinden zijn. Onnodig en het zorgt voor veel overlast.

 Op een rijtje

Je kan stellen dat water uit de kraan heel veel onnodige CO2 (broeikasgas)uitstoot bespaart. Het Wereld Natuur Fonds (WNF)  is het eens met het feit dat water in verpakkingen op den duur onze planeet bedreigt. Ook de zogenaamde herbruikbare PETflessen zorgen voor 12 keer meer CO2 uitstoot als kraanwater. Bij water in kartonnen verpakkingen is dat meer dan honderd  keer zelfs.  

In Nederland wordt maar 20 procent van de plastic flessen hergebruikt. Daarmee scoren we hoog in vergelijking met andere landen. De meeste van al die plastic flesjes belanden gedeeltelijk gerecycled. De rest belandt op vuilnisbelten of verdwijnt in de verbrandingsoven.

In veel landen komt dat plastic in zee  met als gevolg dat in de Stille Oceaan inmiddels een plastic ‘eiland’ drijft dat zo groot is als Frankrijk, Spanje en Portugal samen, de zogenaamde Great Pacific Garbadge Patch.

Je kan het plastic eiland niet zien, omdat plastic langzaam uiteen valt in kleine deeltjes die zich net onder het wateroppervlak bevinden of naar de zeebodem zakken. Dat plastic eiland is inmiddels bekend als  ‘de plastic soep’. Dit ‘vuilste eiland’  bestaat voor 12 procent uit plastic flessen en voor 10 procent uit plastic zakken en andere plastic huisattributen.De soep bevat 44 miljoen kilo plastic. Dit plastic bestaat uit grote, maar ook hele kleine stukjes (minder dan 0.3 millimeter). Omdat het uit verschillende groottes bestaat, vormt het een gevaar voor een groot deel van de dieren die in zee leven. De grote stukken plastic vormen een bedreiging omdat grotere (zoog)dieren erin vast komen te zitten en hierdoor verdrinken of stikken. De kleine stukjes (plastic valt na verloop van tijd in steeds kleinere deeltjes uiteen) worden door veel dieren als voedsel aangezien en belanden in hun magen.

En dit plastic afval bedreigt nu wereldwijd zo’n 267 diersoorten, waaronder 86 procent van de zeeschildpadden, 44 procent van alle zeevogelsoorten en 43 procent van alle zeezoogdieren. Als we niets doen bedreigt deze berg het voortbestaan van heel veel leven op aarde.

 

Waarom is bronwater zo veel duurder?

Voor een slok ‘natuurlijk en gezond water’ uit een pak of fles betalen we  meer dan 500 de prijs van kraanwater. En aan ons kraanwater mankeert niets. Sterker nog, de kwaliteit behoort tot de beste van de wereld.   We laten ons verleiden want de prijs die we betalen is niet voor het water. De kosten van een fles bronwater gaan naar transport, verpakking, reclamecampagnes en winstmarges van de tussenhandel. Bij elkaar is dat wel 90 procent van de prijs die de consument ervoor betaald. Even een vergelijk. Bij AH betaal je voor een fles Spa blauw ongeveer 1 euro terwijl je in Nederland voor 15 eurocent 100 liter kraanwater krijgt.

 

Water duurder dan benzine

Op een tankstation betalen we voor een flesje water nu meer dan voor dezelfde hoeveelheid benzine.

Watermerken als Spa, Evian, Perrier, Sourcy of San Pellegrino, zijn in handen van multinationals als Danone, Nestlé, Coca Cola of Heineken.  Heel veel geld gaat er om in het bronwater. Deze bedrijven bezitten de grootste waterbronnen in de wereld. Bronwaterproducenten halen meer water uit de grond dan wat op een natuurlijke manier wordt aangevuld. De gevolgen daarvan zijn op termijn dramatisch. Het water zal duurder worden. Nog erger is dat de natuur ontwricht zal worden..

Bronwaterproducenten doen pogingen om zich een duurzaam imago aan te meten, maar duurzaam bottelen van bronwater is niet mogelijk, zeker niet als daar winst op gemaakt moet worden.

Natuurlijk streven bedrijven als Danone, Nestle, Coca-Cola en anderen het na om minder plastic te gebruiken. Want voor minder plastic heb je minder olie nodig, en met minder olie, heb je minder kosten. Dit streven maakt deel uit van een marketingaanpak omdat deze bedrijven in de gaten hebben dat steeds meer mensen zich zorgen maken om onze planeet. Wat is er dan mooier dan je als medestander voor te doen  Ze doen er alles aan om hun goede wil te laten zien en hun ‘groene imago te benadrukken. Maar hun bedrijfsvoering blijft op winst gericht

 

Duurzaam

Multinationals als Danone, Nestle, of Coca-Cola zullen nooit uit eigen wil totale duurzaamheid nastreven. Want dan zouden ze zich zelf overbodig maken en geen winst.

Dankzij het geld van deze multinationals dat ze(via belastingen) in lokale overheden pompen en hun doeltreffende lobbymethoden zullen die overheden de behoefte om meer te investeren in betere drinkwatervoorzieningen nooit optimaal nastreven.

Opgeteld kan je stellen dat deze waterverkopers meer schade aanrichten dan dat ze herstellen.

 

Bronwater is niet gezonder dan leidingwater

Beide producten moeten voldoen aan strenge normen en worden regelmatig gecontroleerd. Leidingwater moet in Europa voldoen aan 57 kwaliteitseisen. Er wordt onder meer gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën, op de aanwezigheid van nitraten, calcium, fluor, chloor en op de hardheid of de zuurgraad van water.

Daar staat  tegenover dat bronwater maar vijftien testen hoeft te ondergaan. Vertegenwoordigers van bekende watermerken maken gezondheids claims zoals bescherming van eeuwenoude bronnen met moderne technologieën. Alleen hebben daar overheden nauwelijks zicht op. Wat balans brengt is dat ook in het belang van de waterproducenten de bronnen goed beschermd moeten worden. Het is immers hun winstbron!

De kwaliteit

In Nederland zijn de normen voor kraanwater hoger dan de normen voor bronwater. Uit testen is gebleken dat sommige bronwater meer bacteriën, nitraat en natrium bevatten dan kraanwater.

De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is goed geregeld in de Waterleidingwet. Waterbedrijven moeten betrouwbaar drinkwater leveren, zonder eigenschappen die slecht zijn voor de gezondheid zoals stoffen als fluor, lood, chloor en nitraat.

Hoe je het ook bekijkt, zowel bij bronwater als bij leidingwater komen er wel eens incidenten voor. Leidingwater en bronwater zijn veilig en gezond om te drinken. Maar we kunnen vast stellen dat leidingwater velen malen goedkoper is en beter voor de duurzaamheid van het milieu

 

 Bron = KRNWTR ,een initiatief van WeTapWater. Dit is een onafhankelijke organisatie met een maatschappelijke ideologie. WeTapWater is op 1 januari 2010 opgericht door Tetsuro Miyazaki en Tom Niekamp – twee vrienden die zich ergeren aan onze wegwerpcultuur.  Kraanwater drinken is een van de makkelijkste manieren om iets te doen voor het milieu zonder dat het per se veel moeite kost.
Door het drinken van kraanwater te promoten, willen zij de belasting voor ons milieu terugdringen. Want meer kraanwater betekent minder ontginning van water, minder productie van plastic verpakkingen, minder transport, minder koeling en minder afval.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in