Kamp Sachsenhausen was een van de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier werden de tegenstanders van Hitler heen gestuurd. Ze werkten net zo hard tot ze er letterlijk bij neer vielen, of ze werden vermoord in de gaskamer. Tijdens de oorlog vielen hier duizenden doden. 

Het concentratiekamp

Al in 1936, een aantal jaar voor de oorlog, werd er begonnen met de bouw van kamp Sachsenhausen. Dit concentratiekamp werd gebouwd door gevangenen op ongeveer 35 kilometer van Berlijn. In het begin werden hier vooral communisten opgesloten, later ook Joden, zigeuners, geestelijk gehandicapten en homoseksuelen.

Het kamp werd zo gebouwd, dat je vanuit alle hoeken de grote poort kon zien. Op deze manier kon het hele kamp in de gaten gehouden worden vanuit een plek. In het hek van de poort stond de tekst: ‘Arbeit macht Frei’. Dit is Duits voor ‘Arbeid maakt vrij’. Het kan zijn dat dit op de hekken stond om het concentratiekamp een werkkamp te doen lijken. Ook kan het letterlijk opgevat worden, veel mensen werkten tot ze er bij neer vielen en vonden in de dood dan hun vrijheid.

De gevangenen

In het kamp zaten tussen 1939 en 1945 ruim tweehonderdduizend gevangenen. Daarvan zijn er tussen de dertigduizend en de vijftigduizend omgekomen als gevolg van het zware werk of executie. De gevangenen leefden onder barre omstandigheden en werden om de kleinste dingen al doodgeschoten of opgehangen. In 1942 werd er een installatie in het kamp geplaatst voor de vernietiging van gevangenen: Station Z. Een jaar later kwam hier ook een gaskamer bij.

Bevrijding van Sachsenhausen

Toen de geallieerden steeds dichter bij kwamen, moest het kamp ontruimd worden. Er gingen veewagons met gevangenen naar de kampen Auschwitz en Majdanek. Een groot deel van de gevangenen stierf onderweg, de rest werd vermoord in een van de twee vernietigingskampen. De laatste 33.000 gevangenen verlieten het kamp te voet op 20 april 1945. Door de uitputting stierven veel gevangenen onderweg. Toen Sachsenhausen op 22 april 1945 bevrijd werd, waren er nog drieduizend gevangenen over die gered konden worden.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is concentratiekamp Sachsenhausen geopend voor bezoek. Grote delen van de gebouwen zijn nog terug te zien. Ook de gaskamers zijn nog in goede staat. Veel mensen vinden het schokkend om rond te lopen in dit gebied waar zo veel mensen de dood gevonden hebben. Maar toch is het ook zeker interessant om te zien hoe mensen hier de laatste dagen van hun leven hebben doorgebracht.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sachsenhausen_(concentratiekamp)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in