Als je het nieuws een beetje volgt dan zie je dat bedrijven als Google en RIM (Research In Motion) een enorme invloed hebben en tegenwoordig al zelfs onderhandelen met landen. Net zoals FIFA dat doet met zijn belasting-ontduikende praktijken en de landen waar ze graag het toernooi willen houden.

Cultureel of bedrijfsmoraal?

Je ziet echter ook dat bedrijven eisen stellen aan die landen, vanuit hun bedrijfs-ideologie. Wikileaks wil heel iets anders, namelijk openheid van zaken en zorgen dat landen niet meer zoveel macht hebben en daarmee het volk controleren totdat ze een ons wegen. Deze drie bedrijven (Google, RIM en Wikileaks) gaan denk ik de wereld veranderen zoals deze nu is, waarbij de angst bestaat dat landengrenzen langzaam verdwijnen en bedrijven oppermachtig worden in plaats van een land. Tegelijkertijd hebben bedrijven geen leger, wat dan wel weer geruststellend is. Stel er komt een oorlog tussen Amerika, China en India enerzijds en Google en RIM anderzijds?

Hoe ziet dit er dan uit?

Ik stel het mij zo voor:

Amerika wil oppermachtig blijven, maar vooral financieel gezien zijn ze al bezig met een teloorgang. De inzet van haar leger zal wellicht nog een laatste stuiptrekking teweeg brengen, maar een burgeroorlog doet ze de das om. China is een land wat communistisch is en nog lang zal blijven, vooral omdat vrijheidstrijders van Google hun bedrijfsideologie niet opgeven voor een land wat andere wetten en regels heeft. Ik vermoed dat er een soort van internetstrijd komt. Enerzijds voert google voornamelijk digitaal oorlog en dat op extreem hoog niveau (denk hier aan het computervirus in Iran, dat het nucleare programma op de schop nam). Anderzijds China dat met specialistische commando eenheden, de top van het bedrijf probeert uit te schakelen. Voordat dit zo ver is, gaan de Chinezen en mogelijk ook de verarmde Amerikanen samenwerken om de oorlog te voorkomen door middel van spionnen die in het bedrijf inbreken. Feit zal zijn dat er een nieuw soort oorlog zal gaan komen, eentje die nu al in gang is gezet.

Gedeelde intelligentie met als tegenstander communistische of arme landen die graag het heft in handen blijven houden. Nee, de wereld wordt opener en ik durf mijn leven te geven voor de nieuwe wereld: de open wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in