Aan de rand van Hollands gouwen, Over brede ijsselstroom, Ligt daar, lieflijk om t' aanschouwen, Overijssel, fier en vroom. Waar de Vecht en Regge kronk'len, Door de heuv'len in 't verschiet, Waar de Dinkelgoltjes fonk'len, Ligt het land, dat 'k stil bespied.

Tuin van Nederland

Overijssel is in te delen in drie delen: de Kop van Overijssel, Salland en Twente. Elk van deze gebieden staat bekend om haar mooie natuur en Overijssel wordt daarom ook wel liefkozend 'de tuin van Nederland' genoemd. Zo tref je in Twente enkele belangrijke natuurgebieden aan als het Lutterzand en de heide op de Friezenberg bij Markelo en is in Salland het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug te vinden. De Kop van Overijssel is vooral bekend vanwege haar 10.000 hectare grote Nationaal Park de Weerribben-Wieden, één van de belangrijkste moerasgebieden in Europa.

Over IJssel

De belangrijkste rivier in Overijssel is zoals de naam al zegt de IJssel, die in het zuidwesten grotendeels de natuurlijke grens met Gelderland vormt. Op de IJssel vindt veel scheepvaart plaats mede omdat de rivier een aftakking is van de Rijn: met 1233 kilometer één van de langste rivieren van Europa. Ook op de vlag van Overijssel komt de IJssel terug. De vlag bestaat uit vijf horizontale banen (van boven naar onder): rood, geel, blauw, geel en rood. De rode en gele stroken symboliseren de historische band van Overijssel met Holland. De blauwe strook in het midden is gekronkeld en staat voor de rivier de IJssel. 

Door de jaren heen

De eerste bewoners van de provincie Overijssel waren jagers en verzamelaars. Rond 2500 voor Christus vestigden de mensen zich op een vaste plaats en werden in Overijssel de eerste dorpjes gebouwd, waarbij vooral de oevers van rivieren populair waren vanwege de goede mogelijkheden met betrekking tot de handel. Vanaf de achtste eeuw na Christus is Overijssel in handen geweest van vele verschillende graven en bisschoppen en onder hun bewind ontstonden in de elfde eeuw Kampen en de hoofdstad van de provincie: Zwolle.

In het jaar 1810 werd Overijssel ingelijfd bij Frankrijk en veranderde de naam van de provincie in 'Monden van de IJssel', in het Frans 'Bouches d'Yssel'. Toen de Nederlanden in 1813 van Frankrijk werden bevrijd, kwam Overijssel in handen van Willem I, die veel aandacht besteedde aan de handel en nijverheid, en kreeg de provincie opnieuw haar oorspronkelijke naam terug.

Huidig bestuur

Het bestuur van Overijssel neemt beslissingen over zaken die voor het land 'te klein' en voor de gemeente 'te groot' zijn. De Overijsselse uitvoerende macht wordt gevormd door het College van Gedeputeerde Staten (GS): het dagelijks bestuur. De Provinciale Staten, het algemeen bestuur, zijn te vergelijken met het parlement en vormen de wetgevende macht van de provincie. De Commissaris van de Koningin, de voorzitter over beide bestuursorganen, is op dit moment Ank Bijleveld (CDA).

http://www.overijssel.nl/bestuur/  

http://nl.wikipedia.org/wiki/Overijssel  

http://www.spreekbeurten.info/overijssel.html   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in