Bij een bezoek aan Parijs hoort een bezoek aan de Notre Dame. De bouw van deze enorme kathedraal begon ruim 850 jaar geleden. Nu nog zijn er iedere dag honderden mensen die dit indrukwekkende gebouw komen bezoeken.

De bouw

In 1163 startte de bouw van de Notre Dame. De bisschop Maurice de Sully legde de eerste steen. Het hele project duurde bijna 170 jaar. Tot het midden van de dertiende eeuw was de Notre Dame dan ook het grootste religieuze bouwwerk van het westen.

In 1334 was de kathedraal af. Het gebouw was gemaakt in gotische stijl, met grote luchtbogen. Veel beeldhouwwerken op de kerk raakten echter in de loop der jaren beschadigd. Daarom begon in 1845 de restauratie.

De binnenkant van de kerk

Het is mogelijk de binnenkant van de Notre Dame te bekijken. De toegang hiervoor is gratis. Vanaf het plein voor de kerk loopt een grote rij naar de ingang van de Notre Dame. Laat je hierdoor niet afschrikken, de rij lijkt lang, maar na een paar minuten sta je al binnen. In de kerk zijn beelden van verschillende bekende beeldhouwers te zien. De glas-in-loodramen zien er prachtig uit, maar de roosvensters aan de noord- en zuidkant van de kerk trekken helemaal de aandacht. Deze glazen vensters van 21 meter hoog beelden de Maagd en Christus uit. In de roosvensters zit zelfs nog een aantal originele delen uit de dertiende eeuw.

Wanneer je in de kathedraal bent, is het mogelijk om helemaal rond te lopen. Bij de ingang is voor vijf euro een audiotour te verkrijgen, die je alle informatie over de Notre Dame geeft.

De Notre Dame beklimmen

Aan de linkerzijde van het gebouw is de ingang voor het beklimmen van de toren. De rij is meestal lang. Hier kan het zijn dat je een uur of zelfs langer moet wachten, maar het is het wachten zeker waard. Via de noordelijke toren klim je 387 treden omhoog naar de bovenkant van de kerk. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Bovendien bevind je je hier vlak bij de chimaera, dit zijn beelden van monsters. Deze fantasiewezens zijn gebouwd op 46 meter hoogte. Vervolgens kun je via een smalle trap verder klimmen na 69 meter hoogte. Hier kun je over de stad Parijs heen kijken.

De toegangsprijs voor het beklimmen van de Notre Dame is acht euro. Kinderen gaan gratis, jongeren tussen achttien en vijfentwintig jaar betalen slechts vijf euro.

De film

Walt Disney heeft een film gemaakt waar de Notre Dame een belangrijke rol in speelt: De klokkenluider van de Notre Dame. Deze film gaat over een klokkenluider die in de Notre Dame woont. Mensen die de film kennen, zullen veel herkennen bij een bezoek aan de kathedraal. Zo spelen de stenen fantasiefiguren een grote rol in de film.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in