De armen worden armer, de rijken worden rijker, criminaliteit blijft groeien en de sociale cohesie neemt steeds verder af. Wat zorgt ervoor dat de aarde lijkt te vervallen?

Inleiding

Wat doen wij op deze planeet? Wat is het doel van het leven? Slechts enkele vragen uit het oeuvre van de traditionele filosofie. In dit stukje wordt er gekeken naar hoe onze samenleving er vandaag de dag uitziet. Waarom? Omdat het blijkt dat de mensheid zich blijkt te hebben neergelegd bij ‘al wat slecht is’ in onze hedendaagse maatschappijen. Elke dag staan de kranten vol met verschrikkelijke berichten, waar de meeste mensen niet eens meer van op kijken. Betekent dit dan ook dat dit moreel geaccepteerd is? Is dit niet meer dan normaal? Zit de mens zo in elkaar? Als je het klassieke realisme moet geloven wel, maar waarom was dit dan niet aanwezig bij de vroegere samenlevingen in de wereld?  

 Als we de hedendaagse wereld zouden moeten beschrijven met één term, dan is het ‘ongelijkheid’. Ongelijkheid in het onderwijs, ongelijkheid tussen landen, ongelijkheid tussen groepen mensen; Kortom: ongelijkheid in welvaart en welzijn. De oorzaak? Het kapitalisme!

Het kapitalisme

Wat is het kapitalisme precies? Als ik zoek naar de exacte definitie van het kapitalisme, passeren verschillende kenmerken de revue. Dat komt door de verschillende invullingen die door de mens worden gegeven. Even kort samengevat is het kapitalisme: ‘Een economisch bestel waarbij particuliere bedrijven zo’n groot mogelijke winst proberen te bewerkstelligen.’ Dit economisch systeem bevindt zich binnen een vrije markteconomie. Maar waar in die definitie gaat het nou fout? Wat zorgt voor die groeiende sociale stratificatie? En wat zorgt ervoor dat wij (de gehele bevolking) hier vrolijk aan mee doen?

Het sleutelstuk bij het kapitalisme is het winst maken. Winst maken impliceert namelijk een succesvol en geslaagd leven. Wie wil later nou geen mooie Ferrari voor de deur hebben staan, en in een mooi landhuis wonen? Het lijkt erop alsof wij, als mens zijnde, geboren zijn met onderscheidings- en prestatiedrang. Maar zijn dit kerneigenschappen van ons menselijk bestaan? Hebben wij ons gedurende de geschiedenis telkens van elkaar proberen te onderscheiden? Het antwoord is eenvoudigweg NEE! Als er wordt gekeken naar de ‘hunting and gathering societies’ (dat gedurende de geschiedenis ons langstdurende samenlevingsvorm is), dan wordt zichtbaar dat dit de minst gestratificeerde samenlevingsvorm dat de mensheid ooit heeft gekend.

 Stratificatiemechanisme

In liberale kringen wordt het marktmechanisme aanbeden als een geloof. Hun uitleg is heel simpel:

  1. Het is goed voor ondernemende mensen omdat zij zich op deze manier kunnen onderscheiden en alles uit zichzelf kunnen halen. Het zorgt ervoor dat mensen gemotiveerd zijn en de kans krijgen om hogerop te komen op de sociale ladder.
  2. En het is goed voor de lagere lagen van de samenleving omdat door deze vorm van marktwerking er concurrentie bestaat. Concurrentie zorgt immers voor hele goede producten of voor erg lage prijzen, dat zorgt voor meer koopkracht bij de lagere sociale klassen.

In eerste instantie klinkt dit ook zeer aannemelijk. Maar waar gaan de mensen die dit aanhangen nou de fout in? Dit gebeurt bij punt 2; Zij gaan er immers vanuit dat er altijd een tweedeling in de maatschappij aanwezig moet zijn. Maar waarom moet die tweedeling er per se zijn? In welke heilige geschriften staat dat? Het is een verzonnen regel waar wij allemaal al niet meer bij stil staan.

En stel dat die stratificatie dan toch aanwezig moet zijn. Hoe komt het dan dat de sociale ongelijkheid steeds groter wordt? Hoe komt het dat de armen armer worden, en de rijken rijker? Dat komt doordat er in veel gevallen geen concurrentie aanwezig is. Vele markten (computers, levensmiddelen, farmacie, etc.) bestaan uit een oligopolie of zelfs een monopolie. Een oligopolie is een markt waarbij een klein aantal aanbieders de leveranciers zijn van de hele markt, en een monopolie is het wanneer er slechts één aanbieder is over de gehele markt. Zoals je zult begrijpen hebben deze bedrijven geen last van concurrentie en kunnen vragen wat ze maar willen. Hierdoor worden de rijken inderdaad steeds rijker, en de armen steeds armer. Tevens worden kleine bedrijven eerst weggeconcurreerd (door zeer lage prijzen) waardoor er geen concurrentie over blijft. Dit zorgt vervolgens weer voor een monopolie, en dus weer stratificatie.

Kapitalisme oorzaak van 'doem en verderf'?

Zoals vele studies hebben aangetoond, is er een causale relatie tussen sociale klasse en criminaliteit. Er blijkt een soort jungle aanwezig te zijn in achterstandswijken, waar een ieder voor zich cultuur heerst. Ruim 85% van alle criminaliteit die bedreven wordt in de Nederlandse samenleving, is afkomstig van individuen die genesteld zitten in de lage sociale klasse van Nederland.

Als dus blijkt dat moord, diefstal, verkrachting, etc. sociale klasse gerelateerd blijkt te zijn, zou dan niet gesteld mogen worden dat al deze verwerpelijke, mensheidvernietigende idiotiek, een logisch gevolg is van het (door de Verenigde Staten zo geroemde)  kapitalisme?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in