De zorgverzekering is in Nderland een verplichte verzekering. Het begrip "verplichting" is niet alleen van toepassing op u als verzekerde maar ook op de verzekeringsmaatschappij.

Zorgverzekering

De zorgverzekering is een verplichte verzekering in Nederland. De zorgverzekering is ook wel bekend onder de naam basisverzekering. De huidige vorm van de zorgverzekering is op 1 januari op 2006 in werking getreden en richt zich met name op genezing gerichte zorg. De zorgverzekering is voor iedereen gelijk en de huidige vorm van deze verzekering maakte een einde aan de particuliere ziektekostenverzekering en het ziekenfonds.

 

Verplichtingen

Niet alleen is het in Nederland voor iedereen wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar de verzekeringsmaatschappijen hebben ook de verplichting om u te accepteren als nieuwe klant. Dit is ondanks de toestand van uw medische dossier. Wanneer u bij een voorgaande zorgverzekering problemen heeft gehad met de betaling en vanwege deze reden bent geroyeerd heeft u gedurende de volgende vijf jaar geen bescherming meer van de acceptatieplicht. Dit zelfde is wanneer u voorheen bent veroordeeld wegens verzekeringsfraude.

Dekking

In de polisvoorwaarden kunt u exact lezen waarvoor u gedekt bent met de door u gekozen zorgverzekering. Over het algemeen zijn dit de standaard kosten welke u op medisch gebied kunt maken (met uitzondering van de tandarts). Opname in ziekenhuis, verpleging, huisarts, verloskundige hulp en kraamzorg en eventueel vervoer naar medische hulp wanneer u zelf niet kunt of mag rijden of er de mogelijkheid er toe niet hebt.

Zorgtoeslag

Voor mensen met een laag inkomen is een maandelijkse premie van ruim 100 Euro een behoorlijk deel van het volledige inkomen en daarmee dus ook een enorme kostenpost waar ze niet altijd het geld voor hebben. Om deze reden en om de mensen in financiële problemen tot hulp te komen is de zorgtoeslag in het leven geroepen. Wanneer u als alleenstaande minder dan 26.071 Euro aan inkomen per jaar heeft komt u in aanmerking voor zorgtoeslag en krijgt u vervolgens maandelijks geld terug op uw rekening. Voor gehuwden is dit bedrag 41.880 Euro.

Aanvullende verzekeringen

Wanneer u een standaard zorgverzekering heeft bent u verzekerd voor ongeveer 94% van alle ziektekosten die gemiddeld worden gemaakt. U kunt  dit nog wat meer uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Deze maandelijkse extra kosten kunnen verschillen van 5 tot 50 Euro. U kunt uit een aantal aanvullende verzekeringen kiezen, bijvoorbeeld tandarts, brillenglazen, hoorapparaten, etc…

Collectief verzekeren

De naam zegt het al, verzekeren met meerdere mensen bij één verzekeringsmaatschappij waar speciale afspraken mee zijn gemaakt om kortingen in de maandelijkse premies te krijgen. Dit gaat vaak om grotere bedrijven die speciale afspraken hebben gemaakt en u naar een verzekeringsmaatschappij proberen te sturen omdat ze daar afspraken mee hebben gemaakt. In totaal mogen er afspraken worden gemaakt waarmee maximaal 10% korting mag worden gegeven op de standaard basiskosten.

Het is verstandig om voor het afsluiten van een zorgverzekering bij meerdere aanbieders van deze verzekeringsvorm te kijken hoe de polisvoorwaarden eruit zien en wat de kosten zijn. De prijzen kunnen sterk verschillen en ook overstappen kan soms de moeite waard zijn.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in