Srebrenica is voor veel Nederlanders een pijnlijke herinnering. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Nederland. Maar in hoeverre hadden de Nederlandse troepen ook daadwerkelijk schuld aan het drama wat zich hier afspeelde?

Het bloedbad

In 1993 waren Bosniërs en Serviërs met elkaar in conflict. De plaats Srebrenica lag in het midden van de bevolkingsgroepen en werd daarom door de Verenigde Naties als veilig gebied uitgeroepen om de Bosniërs te beschermen. Nederlandse troepen, ook wel het Dutchbat genoemd, moesten in 1995 zorgen voor de veiligheid. 
De Verenigde Naties had de Nederlandse troepen opgedragen geen geweld te gebruiken. Ze waren dan ook lichtbewapend. De Dutchbatters konden niks uitrichten toen op 11 juli 1995 de mannen uit de beveiligde zone weggehaald werden door de Serviërs en werden afgevoerd in bussen. Wel vroegen de Nederlandse soldaten hulp aan de Verenigde Naties, die ze niet kregen. Daarom konden ze niet anders dan toekijken hoe de mannen werden meegevoerd. Later bleek dat ruim 7000 mannen en jongens waren vermoord. 

Schuld

Waren de Nederlandse troepen schuldig aan dit schandaal? Hierover is nooit duidelijkheid gekomen. In 2002, na het verschijnen van het rapport over Srebrenica, trad het Kabinet Kok af. De regering nam dus de verantwoordelijkheid voor het schandaal. Uit het rapport kwam geen duidelijke conclusie. Hier stond in dat de Nederlandse soldaten niet genoeg duidelijkheid hadden over de omstandigheden. Van te voren waren ze niet goed ingelicht. Daarbij konden ze niet veel doen omdat ze geen goede wapens hadden. Het Dutchbat was gekomen om de vrede te bewaren, niet om te vechten. Aan de andere kant hadden ze niks gedaan terwijl 7000 mannen afgevoerd werden. Ze waren er weliswaar niet bij toen de mannen vermoord waren, maar ze hadden kunnen weten dat het niet goed zou aflopen. In Nederland hoopte men op de steun van de Verenigde Naties. Zij deden echter helemaal niks. Het is nog steeds niet duidelijk wie er nou schuldig was aan deze massamoord. Voor Nederland blijft het een pijnlijke herinnering. Niet voor niks staat deze gebeurtenis bekend als het drama van Srebrenica.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in