EHBO-posten bij sportwedstrijden, evenementen en concerten zijn volledig ingeburgerd in onze hedendaagse maatschappij. De mensen die de posten bemannen zijn over het algemeen vrijwilligers, zonder een medische opleiding, maar met een EHBO-diploma van het Oranje Kruis. Wat nu zo gewoon is, was vroeger ondenkbaar. Het verrichten van medische handelingen was voorbehouden aan artsen, die hun positie ook graag wilden behouden.

Engeland

De Engels arts John Furley (1836) was een actief lid van het Internationale Rode Kruis dat was opgericht in 1964. Deze arts heeft zijn leven gewijd aan het verbeteren en innoveren van de medische zorg zowel in tijden van oorlog, als in tijden van vrede. John Furley maakte meerdere buitenlandse reizen om humanitaire hulp te bieden en ontwikkelde hulpmiddelen voor zorg aan gewonden. In eigen land constateerde hij dat door slechte arbeidsomstandigheden grote aantallen fabrieksarbeiders gewond raakten. Om deze arbeiders betere zorg te bieden werd, mede door hem de St. John Ambulance Association opgericht in 1877. Deze organisatie stelde zich ten doel mensen op te leiden als EHBO-er op de werkvloer. De opleidingen vonden veel aftrek en binnen niet al te lange tijd waren de opleidingen niet langer slechts voor de werkvloer maar dienden ze het algemeen nut. De opleidingen werden destijds al afgesloten met een examen en een diploma.

Duitsland

In Duitsland wekten de ontwikkelingen in Engeland de interesse op van prof. F. von Esmarch. Von Esmarch was een chirurg die zich had gespecialiseerd in de behandeling van oorlogsgewonden. In 1881 startte hij met het geven van lessen EHBO die gretig aftrek vonden bij een steeds breder publiek.

Nederland

De ontwikkelingen in Nederland verliepen wat trager. Nog steeds was de instelling dat medische- of EHBO handelingen verrichten, voorbehouden moest blijven aan medici.
De Amsterdamse arts C. B. Tilanus was die mening echter niet toegedaan. In 1893 zorgt een door hem verspreide brochure ervoor dat het mogelijk wordt de Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken op te richten. Nog steeds herinnert de Dr. C. B. Tilanusonderscheiding van de Koninklijke Vereniging voor Eerste Hulp bij Ongelukken, aan zijn toewijding aan de EHBO in Nederland.

Het Oranje Kruis

Na 1893 ontstonden in Nederland meerdere EHBO verenigingen. Deze verenigingen hadden ieder hun eigen organisatiesysteem en werkwijze. De lessen werden gegeven door artsen die allen conform hun eigen inzichten lesgaven. 
Tijdens de watersnood in Zeeland en Vlaanderen (1906) kwamen de verenigingen beperkt in actie. Ook bij de ramp met de veerboot ‘de Berlin’ bij Hoek van Holland was het de bedoeling de EHBO verenigingen in te zetten. Helaas lukte het niet om op adequate wijze hulp te bieden.
Naar aanleiding van deze gebeurtenissen belegde ZKH Prins Hendrik in 1909 een vergadering waarin hij het startsein gaf voor het oprichten van het Oranje Kruis. Het Oranje Kruis zou, als overkoepelende organisatie, de rol krijgen de verschillende organisaties van reddingswerk en EHBO op één lijn te brengen. Ook benadrukte hij de noodzaak van het oefenen met de woorden: "Voor snelle en oordeelkundige hulp bij rampen is samenwerking nodig, niet echter ene zodanige welke onder de drang der omstandigheden wordt geboren, doch samenwerking, welke systematisch wordt bestudeerd en voorbereid."

In 1912 bracht het Oranje Kruis de eerste uitgave van het Oranje kruis boekje uit. Dit boekje was in 2011 al aan zijn 26e druk toe en wordt gezien als een studiehandboek voor alle EHBO handelingen. Het Oranje Kruisboekje is ook de leidraad voor de gecertificeerde EHBO opleidingen die het Oranje Kruis sinds 1951 verzorgt.

http://www.amsterdamseehbonoord.nl/history.html
http://www.nationalebond.nl/organisatie/geschiedenis-van-de-ehbo.html
http://www.koninklijke-ehbo.nl/overehbo/6-geschiedenis-van-de-ehbo
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Furley
http://www.stjohnambulance.com.au/st-john/about-us/our-history/st-john-ambulance-historical-timeline
http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_von_Esmarch
http://www.ehbo-deventer.nl/index.php/79-publiekelijk/141-wie-is-en-was-dr-c-b-tilanus-jr
http://www.arts-docenten.nl/NVAD_pagina.php?PageID=000o0002
http://www.absolutefacts.nl/geschiedenis/data/eerste-hulp-bij-ongelukken.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in