Wanneer je zoon of dochter naar de kleuterschool gaat wordt het tijd voor eerste echte kinderfeestjes. De meeste ouders eindigen in een speelhal of op een springattractie omdat ze niet zo goed weten hoe ze de kinderen kunnen vermaken of omdat dat soort feestjes inmiddels gangbaar zijn geworden. Omdat dit soort attracties niet goedkoop zijn zou je kunnen overwegen het toch thuis te doen. Met een duidelijke planning en in goed overleg met je kind (en wat extra handjes!) kun je een memorabel kinderfeest geven.

Bepaal eerst hoeveel kinderen je wil uitnodigen, in overleg met de jarige uiteraard! Meestal is de maatstaf voor kleinere kinderen 4 a 5 vriendjes, maar als je de duur van het feestje beperkt en genoeg hulp hebt kunnen het er best wat meer zijn. Op woensdag van twee tot vijf is natuurlijk ideaal voor de kinderen en dan kan je de ouders die de kinderen komen halen ook nog een borreltje aanbieden. Maar als dat niet gaat dan liever dinsdag of donderdag dan maandag/vrijdag want dat zijn meestal lastige dagen voor de kinderen in verband met de overgang van schoolweek en weekend. Je zou de kinderen mee kunnen nemen uit school indien mogelijk vanaf drie uur 's middags en de kinderen pannenkoeken kunnen geven om half zes, dan hebben ze alvast gegeten als de ouders ze om zes uur halen. Kijk altijd even naar de schoolagenda: er zijn regelmatig vakanties en studiedagen. Het is beter dan niets te plannen want het kost extra organisatie omdat je mensen niet binnen handbereik hebt: in een normale week kun je mensen in en om de klas makkelijker even aanschieten om uitnodigingen uit te delen en toe te lichten. Het is ook handig te checken of er meerdere kinderen jarig zijn in die periode, dan kun je met ouders eventueel data afstemmen. 

 

Als je de datum en de tijd hebt vastgesteld en weet wie je wil uitnodigen dan wordt het tijd om vast te stellen wat je gaat doen op het feestje. Het is belangrijk om dat eerst vast te stellen want dan kun je vervolgens de uitnodigingen en de versnaperingen, versieringen en taart daarop afstemmen. Houdt je zoon van dinosaurussen of je dochter van Dora? Bedenk samen een aantal spelletjes die je zou kunnen doen met het thema. Het is belangrijk om met je kind te overleggen. Je kan zelf wel allerlei activiteiten bedenken of een themafeest van internet plukken maar dat wil niet zeggen dat je kind het ook leuk vind. Laat hem/haar zelf dingen bedenken en probeer dit praktisch te maken door er twee spelletjes van te maken waarbij hij/zij het voortouw kan nemen als deze moeten worden toegelicht op het feestje zelf. Het is leuk voor je kind om daarmee even in de aandacht te staan en daarnaast kunnen kinderen onderling elkaar vaak beter dingen uitleggen. Soms kunnen de wensen van kleuters wat moeilijk te realiseren zijn (T-Rex-skelet opgraven in de achtertuin, met Dora en Boots naar de Betoverde Berg gaan etc.). Leg je kind dan gewoon uit dat de tijd en de middelen beperkt zijn en vaak komen ze zelf met hele ludieke ideeën. Mocht je er echt niet uitkomen dan zijn er altijd nog de websites met gratis kleurplaten die je kan printen. Iedereen vind kleuren leuk en dan heb je je toch aan de voorkeur van je kleintje gehouden. 

Dan moet je even goed nadenken over de versieringen, versnaperingen en taart. Vaak geef je snel teveel uit en dat is niet nodig. Ook hier is je kind je beste raadgever: kinderen vinden andere dingen belangrijk. Zeker als ze zich onder elkaar begeven dan doet het er weinig meer toe wat wij vinden. Een beetje een feestelijke aankleding met slingers (en vooral ballonnen!) en een taart die er leuk uitziet en wat limonade is prima het eerste uurtje want dan worden de cadeaus uitgepakt. Dus dan wordt er geknabbeld en gedronken terwijl het gesprek voornamelijk over het nieuwe speelgoed zal gaan. Je zou een taart kunnen bestellen, dat is iets duurder, je kan ook vrij eenvoudig zelf een taart of zelfs wat kleine taartjes maken (zie artikelen bij Eten en Drinken: Kindertraktaties). Vraag altijd even aan de ouders of er kinderen allergisch zijn of bepaalde dingen niet mogen eten uit overtuiging. Maak van te voren bakjes met groente, fruit en chips klaar en hou het snoep voor in de cadeauzakjes als ze weggaan. Dan geef je de kinderen toch nog het snoep en de ouders de keus wat ze er mee willen doen. Sommige ouders willen echt niet dat hun kinderen snoepen en dat moet je respecteren. Biedt sowieso altijd snoep aan zonder kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Het cadeauzakje is overigens iets waar wel weer wat meer aan uitgegeven mag worden. Geef liever iedereen wat leuks voor iets meer dan zakjes met goedkope "party" spullen. Hier is internet wel heel handig want dan kun je even vooronderzoek doen naar de koopjeshoek bij speelgoedzaken en andere ketens. Als je alles hebt klaarliggen op de dag zelf dan zal je lijst er waarschijnlijk zo uit zien, los van taart en cadeauzakje: ballonnen, slingers, chips, limonade, groente, fruit. In het geval van de woensdagmiddag zorg dan dat er een wijntje/biertje/fris koud ligt. In het geval van de dinsdag/donderdag, hou de pannenkoeken-mix en toebehoren in de aanslag. Voor de uitnodigingen geldt dat tenzij je echt van knutselen houdt of er door je kind op wordt aangedrongen ze zelf te maken zijn er verder mooie kaarten te koop voor een redelijke prijs.

Dan is het op de dag zelf de kunst je planning van het feestje zo losjes mogelijk te houden. Neem lekker de tijd voor de taart en het uitpakken. Vraag altijd even of je kindje wil of er gezongen wordt en zorg altijd voor kaarsjes op de taart! Vaak moet erna gelijk met de nieuwe cadeaus gespeeld worden en dan heb je de kans even de activiteiten voor te bereiden. Houdt je aan twee dingen, het is echt meer dan zat. Reik bij de laatste activiteit speelgoedmedailles uit. Deze kun je speelgoedzaken krijgen en zijn voor kinderen goud waard. Laat de kinderen dan weer onderling spelen terwijl je de borrel/de pannenkoeken voorbereid. Het is op dit punt ook niet onverstandig om gewoon een korte film aan te zetten. Deze zou in het thema kunnen passen en dan kunnen ze lekker even rustig zitten. Het is hoe dan ook handig om de cadeaus in ieder geval op te bergen zodat er geen ergernis kan ontstaan als andere kinderen met het nieuwe speelgoed willen spelen. 

Deel bij afscheid de zakjes uit. Je kan kijken of je kind er zelf nog puf voor heeft, maar aandringen is onverstandig. Geef hem de kans zijn feest op een positieve manier af te sluiten zonder hem teveel te prikkelen op dit moment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in