Josef Mengele was een beruchte arts tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het vernietigingskamp Auschwitz voerde hij onderzoeken uit onder de gevangenen. Niet voor niks was zijn bijnaam ‘engel des doods’.
Josef Mengele werd op 16 maart 1911 geboren in Günzburg. Hij was een ambitieuze jongen die in 1930 zijn diploma op het gymnasium haalde. Mengele droomde van een goede carrière en hoopte ooit in de encyclopedie te komen staan. In 1931 werd hij gegrepen door de ideeën van Hitler en sloot zich aan bij de nationalistische organisatie Stahlhelm. In 1940 kwam Mengele in dienst bij Waffen-SS, het leger van Nazi-Duitsland.
Auschwitz
In 1943 kreeg Josef Mengele een baan bij het vernietigingskamp Auschwitz. Mengele had een functie als arts in het kamp, maar hij was meer geïnteresseerd in het doen van onderzoek. Vooral genetica vond hij interessant. Hier was bovendien nog niet veel over bekend. Voor onderzoek naar genetica had Josef Mengele proefpersonen nodig. In het vernietigingskamp waren genoeg proefpersonen te vinden, bovendien hoefde Mengele zich hier niet aan wetten en regels omtrent de ethische aspecten van onderzoek te houden.
Tweelingen
Mengele was vooral geïnteresseerd in tweelingen. Direct bij binnenkomst werden alle tweelingen daarom uit de groep gehaald. Hij zorgde in het begin goed voor de tweelingen. Zo mochten ze hun eigen kleding houden en hoefden ze geen zware arbeid te verrichten. Maar de experimenten die hij uitvoerde met de tweelingen waren onmenselijk. Zo bracht hij ziektes aan bij de tweelingen om te kijken hoe ze er op zouden reageren, amputeerde hij ledematen en verwijderde hij zonder verdoving organen. Ook probeerde hij zelf een Siamese tweeling te maken door een tweeling aan elkaar te naaien. Slechts een enkeling overleefde de wrede behandelingen van Mengele.
Na de oorlog
Toen het einde van de oorlog in zicht was, besloot Mengele te vluchten naar Argentinië. Daar werd hij gezocht wegens oorlogsmisdaden. In 1960 werd Mengele herkend door een vrouw die door hem gesteriliseerd was. Ze gaf hem onmiddellijk aan bij de politie. Maar Mengele bleek onvindbaar. Het lichaam van de vrouw die aangifte had gedaan werd wel gevonden in een grot. In 1979 stierf Josef Mengele aan een beroerte. Het duurde lang voordat de wereld hiervan op de hoogte is, tot 1985 ging de zoektocht naar hem door. Uiteindelijk is Josef Mengele dus nooit gestraft voor zijn daden.
Eed van Hippocrates
De Eed van Hippocrates is een speciale eed voor artsen waar zij zich aan moeten houden tijdens het uitoefenen van hun beroep. Deze eed bestaat al meer dan tweeduizend jaar en is bedoeld om experimenten zoals die van Josef Mengele te voorkomen. Helaas heeft hij zich niet aan deze eed gehouden.
http://www.worldwidebase.com/bekendepersonen/josef_mengele.shtml
http://www.scientias.nl/d