Geachte lezer, U krijgt nu beknopte informatie over media, die bestaat uit Inleiding, Betekenis, Verschillende soorden media  en Wat Social media (naar mijn idee) inhoudt.

1.Belang van media

1.1.1        Betekenis

Media is het meervoud van medium. Een medium is onder meer een hulpmiddel voor communicatie met velen en daarom een middel voor massa communicatie. Media zijn dragers van informatie. Onderscheid kan worden gemaakt naar fysieke vorm, gedrukt papier, elektronische informatie. Verder kan men onderscheiden geschreven tekst, geluid, stilstaand beeld en bewegend beeld.

1.1.2 Geschiedenis

Sinds de zeventiende eeuw bestaan er al dag- en weekbladen en breed verspreide pamfletten. Tot het eind van de 19de eeuw bleef het direct gesproken, geschreven of gedrukte woord het voornaamste communicatiemiddel. Maar in de loop van de negentiende eeuw kwamen daar de fotografie, de telegrafie, de telefoon, de film  en in de twintigste eeuw de radio, de televisie bij. In de jaren negentig van de twintigste eeuw ontstond een massaal gebruik van internet, toegankelijk gemaakt door browsers op het  world wide web. De media zoals radio, televisie, de krant en het internet spelen een belangrijke rol in de dagelijkse nieuwsvoorziening. Internet functioneert niet alleen als medium voor eigen inhoud maar ook als transportmiddel voor andere media. Zo kan informatie van radio en tv of gedrukte media via internet een nieuw bereik krijgen. Massamedia is te onderscheiden in publieke en commerciële media. Publieke media hebben als doel om objectieve, integere en onafhankelijke informatie te verspreiden. Commerciële media hebben als primair doel geld te verdienen met het verspreiden van informatie of het amuseren van de doelgroepen.

2.Sociale media

2.1.1 Wat is het?

Sociale media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een leuke manier. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst maar ook geluid en beeld  worden gedeeld via sociale media websites. Met andere worden sociale media staat voor media die je laten mee spelen met de omgeving waarin je je bevindt.

2.1.2 Korte geschiedenis sociale media

Het is onduidelijk wie de Engelse woord sociale media voor het eerst heeft verzonnen. Omdat er nog altijd een moeilijk een overzicht te geven van de ontwikkeling van sociale media. De meest bekende vorm van sociale media zijn de sociale netwerksites. Het eerste socialenetwerk was Six Degrees. De Nederlander Ramon Stoppelenburg reisde van 2001 tot 2003 gratis de wereld rond dankzij zijn blog. Zijn website was daarbij zijn profiel waarmee hij een eigen netwerk creëerde. Stoppelenburg was een van de eersten die gebruik maakte van online media.

2.1.3 Hoe werkt het voor de gebruiker ?                           

Bij sociale media draait het vooral om de rol van de website bezoeker. Hij zorgt meestal voor de inhoud van de website, bij bijvoorbeeld  YouTube uploaden de gebruikers de video's en bij bijvoorbeeld TODIO.nl kan iedereen zelf artikelen maken en bewerken. Dit wordt ook wel User generated content genoemd. Daarbij zorgt het sociale media soms ook voor de rangschikking van de content, op NuJij kan bijvoorbeeld iedereen stemmen voor elk nieuws artikel, zo komen vanzelf de belangrijkste berichten op de homepage.

Hieronder ziet u de verschillende soorden sociale media;

2.1.4 Voorbeelden

  • Fotosites: Flickr, Picasa, Photobucket
  • Microblogs: Twitter
  • Social Bookmarking: Todio, delicious
  • Sociaalnetwerksites: Hyves, Netlog, Facebook en Google+
  • Social Newssites: Digg
  • Weblogs: Blogger.com,  WordPress
  • Videosites: Youtube, Dailymotion, Vimeo


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in