Weer was er eens gedonder op de voetbalvelden. Met ditmaal een dodelijk slachtoffer als gevolg. Zonder dat de achtergrond van de daders was bekend gemaakt, schoot me wel een bepaalde bevolkingsgroep in gedachten. Niet dat ik een hekel heb aan deze medelanders, maar omdat ze vaak negatief in het nieuws zijn.  Het profiel klopte ook; een aantal daders, één slachtoffer, grof geweld,  weerloos persoon en er daarna als een haas vandoor. Helaas werd mijn voorgevoel de dag erna bevestigd.

Wat is er toch mis met deze medelanders? Waarom zijn zij zo vaak negatief in het nieuws? Er zijn er zoveel die wel geslaagd zijn in ons koude kikkerlandje en van hoog tot laag op een gerespecteerde manier deel uit maken van onze maatschappij. En toch gaat het binnen deze bevolkingsgroep vaak mis, waarbij hun manier van handelen getuigt van een grote mate van lafheid en excessief geweld.

Respect moet verdiend worden

Het is juist binnen deze bevolkingsgroep waar deze etters de mond vol hebben over respect. Men hoeft maar eens een programma als Wegmisbruikers, Blik op de weg of een programma over de Nederlandse politie te volgen en men ziet de dagelijkse praktijk. Als deze medelanders worden gecontroleerd, mondt dat vaak uit tot een explosieve manier van converseren waar de agressie vanaf straalt. Het is vaak niet hun schuld en de politie moet eens ‘echte’ boeven gaan vangen. Enig respect richting de (politie)ambtenaar is vaak ver te zoeken. Het is niet zo dat andere weggebruikers nooit agressief reageren, maar dit is vaak incidenteel. In tegenstelling tot de agressieve opstelling van deze medelanders dat zich vaak structureel openbaart. Dit tuig moet begrijpen dat je respect niet kunt kopen of afdwingen, maar dat het verdient moet worden. Wat je geeft krijg je terug.

De lafheid straalt er vanaf

Wat ook vaak opvalt bij deze medelanders, is de lafheid waarmee zij opereren. Het gebeurt zelden dat ze als eenling het gevecht aangaan of een overval plegen. Ze opereren vaak met minimaal twee personen als ze hun agressie botvieren. Het zijn dan net jakhalzen die hun prooi besluipen en deze gezamenlijk uitschakelen. Men hoeft bij een programma als Opsporing verzocht de opnames van de beveiligingscamera’s maar te bekijken om te zien op welke laffe en gewelddadige wijze een winkelier vaak wordt aangepakt.

Waar gaat het mis?

Er is al zo vaak over geschreven. Het zou liggen aan: de opvoeding, het ontbreken van ouderlijk toezicht, het ontbreken van sociale controle binnen de Nederlandse maatschappij, de slappe aanpak van dit soort (gewelddadig) gedrag door de Nederlandse overheid en de taalachterstand van de ouders.

Al deze argumenten zijn weleens de revue gepasseerd en worden ook aangehaald vanuit de eigen bevolkingsgroep. Want laten we niet vergeten dat het overgrote deel van deze medelanders op een respectabele manier zijn weg heeft gevonden in de Nederlandse maatschappij. Velen van hen zijn geslaagd en hebben tot aan het hoogste niveau een goede baan gevonden. Dat zijn dus ook de medelanders die wel  respect  verdienen. Maar dat is dan wel gebaseerd op hun instelling en hun benadering van de medemens.

Wat moet er gebeuren?  

Ten eerste moet er natuurlijk vanuit de overheid keihard worden opgetreden tegen dit soort tuig. De grenzen zijn bereikt en de politiek is nu aan zet. Nieuwe wetgeving zou al wat in positieve zin kunnen veranderen  door bijvoorbeeld zwaardere straffen op te leggen. Specifiek bij een misdrijf waar een duidelijk mindere partij het slachtoffer is. Bijvoorbeeld groep tegen eenling/ gezond persoon tegen invalide/ man tegen vrouw/ volwassene tegen kinderen. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om hier in het strafrecht in te voorzien. Er zijn immers al artikelen in het strafrecht die de straf met 1/3 verhogen in bepaalde situaties.

Maar ook de eigen bevolkingsgroep moet eens opstaan en iedere keer in het openbaar op luide toon laten horen dat zij zich distantiëren van dit excessieve gedrag en dat men dit sterk afkeurt. Ook moet er binnen de eigen gelederen een sterk geluid klinken, dat door dit gedrag de gehele bevolkingsgroep een  negatief stempel krijgt opgedrukt.

Negatief nieuws straalt af op hele groep

Helaas is dat niet te voorkomen. Generaliseren is nu eenmaal een gevolg van veel negatieve publiciteit. Of het nu een kleine groep voetbalhooligans, een aantal wietkwekende woonwagenbewoners of gewelddadige laffe medelanders zijn, het gedrag van deze criminele/agressieve lieden straalt helaas af op de gehele groep.

Er zijn zoveel medelanders die wel geslaagd zijn in Nederland! Laat het leven niet verzieken door dit tuig en zorg dat ze worden gecorrigeerd. Laat deze etters eerst maar eens het woord RESPECT duizendmaal foutloos op een blaadje schrijven. Misschien dat ze dan weten wat het werkelijk betekent.

artikel telegraaf 5 december 2012

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in