Weer is er op 1 december een rapport verschenen met betrekking tot een onderzoek naar wanbeleid van ‘top’ bestuurders van een (semi) overheidsinstelling. Net zoals dat recentelijk het geval was met woningcorporatie Vestia. Dit keer betrof het onderwijskolos Amarantis. Er wordt in dit rapport gesproken over zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden. Ook zou men zichzelf dure leaseauto’s hebben toegekend en schimmige vastgoed deals hebben afgesloten.
Wanbeleid heeft nauwelijks invloed op carrière
De betreffende bestuurders zullen ondertussen wel weer ergens anders aan de slag zijn. Een van de betrokken bestuurders was na zijn aftreden nog jarenlang als betaald adviseur aan Amarantis verbonden, terwijl daar nauwelijks werkzaamheden tegenover stonden. Vaak worden dit soort zaken met de mantel der liefde bedekt en slechts zelden leidt dit tot vervolging van deze moderne despoten. Het ergste is dat dit soort volk kennelijk niet genoeg heeft aan de riante salarissen, vette pensioenregelingen en overdadige reiskostenvergoedingen. Het moet duidelijk zijn dat dit soort gedrag niet door de beugel kan en hard moet worden afgestraft. Het is niet anders dan diefstal, verduistering of valsheid in geschrifte en moet dan ook tot vervolging leiden. Als er onterechte financiële voordelen zijn behaald, moet dit geld via de 'pluk ze wetgeving' worden teruggevorderd. Deze gelden kunnen dan terug naar de opgelichte/ benadeelde (overheid) instanties.
Men komt er vaak mee weg
Hoe vaak moeten burgers er nog mee worden geconfronteerd, voordat de overheid hier hard tegen optreedt? Daar waar bij normale werknemers onmiddelijk wordt gesproken over fraude, wordt bij ‘top’ bestuurders gesproken over financiële onregelmatigheden. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de ernst van deze zaken. Het lijkt wel of de opstellers van dit soort rapporten niet te hard willen oordelen over hun collega ‘top’ bestuurders. Want dat is vaak het probleem bij deze onderzoeken die meestal worden uitgevoerd door andere (top)bestuurders. Hetgeen niet wil zeggen dat de integriteit van deze onderzoekers in twijfel getrokken mag worden. De zachte bewoordingen worden misschien wel gebruikt om schadeclaims te voorkomen. Het is immers geen strafrechtelijk onderzoek en de betreffende bestuurders zijn (nog) niet als verdachte aangemerkt
Aktie schoon schip
Het wordt tijd dat de overheid eens schoon schip gaat maken binnen de graaicultuur van de (semi)overheid. Dit soort excessen moeten tot de wortel worden uitgeroeid. Deze witte borden criminelen handelen als ‘een rupsje nooit genoeg’. Dit soort ‘top’ bestuurders zou nooit meer ergens in een verantwoordelijke baan werkzaam mogen zijn. Er zou van dit soort bestuurders een zwarte lijst moeten worden opgesteld, waar bedrijven navraag kunnen doen bij een sollicitatie. Omdat bij wanbeleid zelden tot vervolging wordt overgegaan, kan men voor de volgende functie dus heel eenvoudig een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen.
Betrouwbaarheid en integriteit moeten weer terug in het bestuur
Woningcorporaties, schoolbesturen, wethouders, EU ambtenaren het houdt maar niet op. Het zijn juist deze lieden, die elke maand een riant salaris op hun rekening gestort krijgen. Heel vaak worden ze bij wanbeleid weggestuurd met bonussen en extra salarissen zonder dat dit enige persoonlijke consequenties heeft. Jan met de pet krijgt bij een misstap niets mee en komt nauwelijks nog aan de bak. Maar onze ‘top’ bestuurders hebben tijdens hun functie flink genetwerkt en stappen dus gemakkelijk over naar de volgende baan. Het zelfreinigend vermogen binnen dit wereldje is zeer beperkt.
Actie vereist
Het is dus te begrijpen dat het vertrouwen van de gewone burger meer en meer onder druk komt te staan. Alleen vervolging van de foute ‘top’ bestuurders en inbeslagname van onterecht toegeëigende gelden kan het vertrouwen van de burger weer terug brengen.
De ‘flop’ bestuurders moeten eruit en vervangen worden door echte topbestuurders
Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven hebben nog een hoop werk te verrichten!
artikel telegraaf 1 december 2012