Het is spannend om je eigen verleden te achterhalen. Je kunt er al mee beginnen terwijl je gewoon achter je computer zit te internetten. Gewoon wat gegevens navragen aan je familie en aan de slag.

Familieonderzoek

Veel mensen vinden het interessant om te weten waar hun familie vandaan komt. Toch weten de meeste mensen niet waar ze moeten beginnen met hun stamboomonderzoek. Hoe kom je aan die gegevens en hoe kun je er het beste resultaat mee boeken? Dit artikel geeft een korte handleiding en aanknopingspunten.

Netjes noteren

Als je nog niet begonnen bent met onderzoek en gegevens noteren lijkt het overbodig: een goede administratie. Na een avondje enthousiast speuren kun je best veel gegevens hebben en het overzicht kwijtraken. Daarom is het belangrijk om ofwel op papier goed alles bij te houden ofwel een goed computerprogramma te gebruiken. Gratis en Nederlandstalig is bijvoorbeeld Aldfaer. Zonder veel problemen kun je daar je weg in vinden en familieverbanden leggen. Het is overigens ook in vele andere talen te krijgen.

Wil je iets commercieels, dan is zoeken op genealogy en software, meestal voldoende om een programma te vinden dat bij je past.

Begin bij jezelf

De eerste gegevens van je stamboom zijn je waarschijnlijk bekend. Het zijn je eigen geboortedatum, de geboorte-, huwelijks- en eventuele sterfdata van je beide ouders en die van je grootouders. Als je grootouders nog leven is dat bij hen na te vragen. Het is dan goed om ook gelijk de namen van hun ouders na te vragen, dit in verband met verder onderzoek.

Deze namen en data, evenals de plaatsen waar het plaatsgevonden heeft kun je dan alvast invoeren in de computer. Eventuele ooms, tantes, broers, zussen, neefjes en nichtjes kun je gelijk meenemen natuurlijk.

 De eerdere generaties

Nederland heeft sinds 1813 een burgerlijke stand. Daar wordt nauwgezet bijgehouden wie met wie is getrouwd, wanneer mensen werden geboren of gestorven zijn. Nu zijn de gegevens van nog levende personen niet openbaar. Dat zou schending van de privacy zijn. Van overleden personen komen de gegevens op den duur wel beschikbaar voor iedereen, en zijn ze zelfs via internet na te gaan. Voor geboorten geldt dat deze 100 jaar na geboorte van iemand openbaar worden (Nu dus van 1813-1910) Huwelijksakten zijn vanaf 75 jaar na de sluiting te raadplegen (1813-1935) en overlijdensakten na 50 jaar (1813-1960).

Dit alles kan gewoon vanuit de luie stoel achter de pc op GenLias. Overigens zijn niet alle aktes al gedigitaliseerd, maar men is druk bezig.

Wat vind je waar?

Het makkelijkste is het om te zoeken op de combinatie van achternamen van je overgrootouders. Een eventueel huwelijk van hen valt waarschijnlijk net in de periode van openbare trouwaktes. Bij de trouwakte zijn ook de namen van wederzijdse ouders te vinden en bovendien ook de leeftijden van de echtelieden. Dit maakt het zoeken van geboortedata weer makkelijker.

Wanneer je vervolgens zoekt op de gegevens van de ouders van hen, zijn behalve die huwelijken ook de geboortes van hun kinderen te zoeken. Dat zijn in wezen dus de ooms en tantes van je eigen opa en oma. Het is te begrijpen dat in dit stadium het belangrijk is om alles goed  bij te houden en op te schrijven waar je de informatie vandaan hebt. Het verdient aanbeveling om ook de nummers van de akte te noteren op papier of in de computer.

Leuke aanvullingen

Wanneer je de kale gegevens hebt is het interessant om eens te gaan googelen. We zijn niet de eersten die onderzoek doen. Het kan voorkomen dat iemand anders zijn onderzoek al op het internet gepubliceerd heeft en misschien mag je zijn gegevens gebruiken. Mailcontact kan mooie vondsten opleveren.

Daarnaast zijn via Google vaak oude ansichtkaarten van de dorpjes te vinden of wellicht krantenartikelen. Veel kranten hebben hun archieven zelfs digitaal op internet. Afhankelijk voor de streek waar je familie hebt wonen levert dit resultaat op.

Het archiefwerk

Hoewel veel tegenwoordig via de digitale snelweg kan, is het goed af en toe een archief binnen te stappen om gaten in het onderzoek te vullen. Bij de provinciale archieven hebben ze de gegevens van de burgerlijke stand op microfiche en ook de oude doop-, trouw- en begraafboeken van de kerken hebben ze staan. Alle gegevens van voor 1813 zul je uit dergelijke boeken moeten halen. De oude domineeshandschriften ontcijferen is een klus op zich, maar wel erg boeiend. Je bent tenslotte op zoek naar je eigen verleden.

 Wil je meer informatie over een streek dan kunnen de provinciale archieven je ook daar aan helpen. Ze hebben vaak een grote studiezaal ingericht voor mensen die ook hun stamboom nazoeken.

 De provinciale archieven zijn gehuisvest in de hoofdsteden van elke provincie en meestal in een historisch pand.

 Als laatste is het Centraal Bureau voor de Genealogie aan te raden. Zij hebben hun pand achter het Centraal Station van Den Haag en bezitten alle burgerlijke stand op microfiche en ook heel veel gegevens uit bijvoorbeeld notarisregisters of registers van het leger.

Conclusie

Al met al is er zonder moeite veel terug te vinden van je eigen familie. Daar waar de zoektocht moeilijker wordt, is het ook een puzzeltje. Wanneer je van puzzelen houdt, is stamboomonderzoek zeker leuk.

http://www.aldfaer.nl
http://www.genlias.nl
http://www.cbg.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in