Een van de ergste vormen van pesten is cyberpesten. Wat is cyberpesten en hoe ga je ermee om? En wat nog belangrijker is: hoe zorg je dat het ophoudt, als je niet weet door wie je wordt gepest?

Het internet

Met de komst van het internet is een hele nieuwe wereld opengegaan. Contacten werden sneller gelegd en beperkten zich niet tot ‘in de regio’. Veel mensen hebben op de publieke sites zoals hyves, facebook en myspace een vriendenkring die zich uitbreid tot ver over de grens. Op zich is dit een fijne manier van je vriendenkring opbouwen. Toch kleven er een aantal nadelen aan. Bijvoorbeeld mensen die niet zijn wie zij beweren te zijn, liegen over hun leeftijd en/of uiterlijk. Het is aan te raden om voorzichtig te zijn op het internet en vooral om jonge kinderen te wijzen op de mogelijke gevaren van het afspreken met vrienden die zij via het internet hebben leren kennen.

Anoniem

Een van de nadelen is dat iedereen zich anoniem kan aanmelden. Uiteraard worden om naam en e-mailadressen gevraagd, maar ook die zijn in een handomdraai aangemaakt. Denk aan MSN, waar allerlei mogelijke namen bedacht kunnen worden zonder dat de ware identiteit bekend wordt. Juist door die anonimiteit wordt cyberpesten heel makkelijk gemaakt.

Schrijven is makkelijker dan zeggen

Het is bekend dat het nu eenmaal eenvoudiger is om iets op te schrijven dan om het iemand persoonlijk te zeggen. Dit is ook zo bij het zogenaamde chatten. Gevoelens worden sneller verteld, omdat men het idee heeft dat het via een beeldscherm anders overkomt dan persoonlijk uitgesproken. Het is dan ook niet moeilijk te raden dat bij het pesten via internet vaak grovere taal wordt gebruikt dan bij het ‘gewone’ pesten. Vaak ook worden bedreigingen geuit. Dit omdat de pester denkt dat hij of zij er op deze anonieme manier beter mee wegkomt. Bedreigingen met de dood zijn niet nieuw op het internet en komen met grote regelmaat voor.

Angst

Hoewel het pesten via internet geen fysiek geweld bevat, zijn mensen die op deze manier gepest worden angstiger dan wanneer het pesten gebeurd door iemand in de naaste omgeving. Via internet is het immers moeilijk te achterhalen wie er nu precies achter de scheldwoorden en bedreigingen zit. Het kan iemand zijn die wat verder afstaat, maar evengoed een van je beste vrienden. De kans is dan ook groot dat het cyberpesten evengoed uitloopt op geweld. De redenen om iemand via internet de pesten lopen erg uiteen. Hierbij speelt jaloezie vaak een grote rol. Daarbij kan het ook zijn dat de pester weet hoe iemand psychisch wordt gekweld door de pesterijen en dat lijkt hem of haar dan al de voldoening te geven die hij of zij zoekt. Mensen die via internet gepest worden, lopen het risico om in een isolement te geraken. Juist omdat zij niet weten wie hen pest worden zij argwanend tegenover iedereen in zijn of haar omgeving. Er wordt niet meer afgesproken met vrienden of vriendinnen. De ‘gepeste’ neemt het zekere voor het onzekere en blijft liever thuis.

Wat kun je eraan doen?

Het lijkt er veel op dat cyberpesten de vrije hand heeft. Dit is niet zo. Ook personen die iemand via het internet pesten kunnen hierop aangesproken worden. Tot nog toe is daar wel een aangifte bij de politie voor nodig. Het is belangrijk om aan te geven of je gepest wordt. Dit kan bij ouders of leerkracht. Zij dienen hier serieus mee om te gaan en er (indien nodig) werk van te maken. Het internet is immers een belangrijke bron van informatie voor de mensheid en hoort niet gebruikt te worden om iemand op wat voor manier dan ook lastig te vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in