Wetenschappers steggelen over de vraag of wij mensen verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering op aarde. Maar wie zijn ogen de kost geeft in de wereld, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de manier waarop wij met onze aardbol omgaan, ziek is. En zo zou je gerust kunnen stellen, dat de aarde koorts heeft, met alle ziekteverschijnselen van dien. Maurice Strong, internationaal voorvechter voor het milieu, geeft aan dat onze wereld alleen te genezen is als we allemaal grondig van levenshouding veranderen.
Die andere levenshouding komt in het kort neer op een fundamentele verschuiving van 'willen hebben' naar 'willen zijn'. Maurice Strong stelt dat ieder van ons, wanneer in zijn of haar basisbehoeften is voldaan, zich moet toeleggen op groei in kennis, ervaring of spiritualiteit. We komen er niet met het duurzamer maken van onze fabrieken en productieprocessen, hoe belangrijk dat op zich ook is. Bij iedereen moet de knop om, wil de aarde ook voor komende generaties leefbaar blijven. Wat dat betreft kunnen we volgens hem veel leren van oervolken als de Inuit, die al eeuwenlang met de natuur leven op een manier die de omgeving geen schade berokkent.
Shoppen om het shoppen
Dat is heel wijs en mooi gezegd, maar wanneer je door de Kalverstraat loopt in Amsterdam, of door elke willekeurige winkelstraat in een grote stad, dan zakt je al snel de moed in de schoenen. Dan lijkt niets in de verste verte er nog op dat we massaal kiezen voor de andere levenshouding waarop Maurice Strong doelt. We kopen voor de fun, zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld en het liefst iets dat 'in' is op dit moment. Voor heel wat mensen is shoppen om het shoppen een hobby. Voor veel shoppers speelt milieu of eerlijke arbeidsomstandigheden voor mensen in de Derde Wereld nog nauwelijks een rol van betekenis. "Laten we niet te moeilijk doen".
Uitdaging van deze tijd
Toch is het, als je deze boodschap van Maurice Strong echt diep tot je door laat dringen, een prachtige uitdaging voor ons allemaal. Geeft het niet veel meer voldoening jezelf te ontwikkelen als mens, dan op zoek te gaan naar de zoveelste broek, tas of schoenen, die de volgende maand al weer uit de mode zijn? Om je eigen waarde – en die van anderen – op andere dingen te baseren dan uiterlijkheden en bezittingen? Om de waarde te gaan zien in niet-materialistische zaken? Verdere inspiratie voor een dergelijke nieuwe levenshouding kun je vinden in het Earth Charter (Nederlands: Handvest van de aarde), waarin Strong in samenwerking met vele anderen deze ideeën uiteenzet. Een aanrader voor wie echt bewuster wil leven!
"Earth Charter", maart 2000, opgesteld door de Earth Charter Commissie