In 1492 ontdekte Columbus Amerika. Niet veel later ontdekte Vasco da Gama de weg over zee naar Indië. Vanaf toen ontstonden er kolonies.

Kolonisatie

Een kolonie is een overzees gebied dat ingenomen wordt door een bepaald land. In het begin werden koloniën vooral gebruikt voor luxe producten zoals specerijen. Vanaf 1850 werden de koloniën ook gebruikt voor de industrie. In de koloniën was veel ruimte voor fabrieken en de arbeidskosten waren hier laag. Op deze manier konden er gemakkelijk goedkope producten worden gemaakt. Er werden vooral veel landbouwproducten verbouwd, zoals koffie, thee, suiker en tabak. Ook waren mijnbouwproducten zoals goud, zilver en aardolie populair. Toen de industrie eenmaal goed op gang kwam konden de koloniën ook gebruikt worden als afzetmarkt voor de industrieproducten.

Soorten koloniën

Er zijn twee soorten koloniën. Exploitatiekoloniën werden gebruikt om grondstoffen te leveren voor de industrie. Vanuit hier werden de grondstoffen naar het moederland toe gebracht. Daarnaast had je de vestigingskoloniën. In deze gebieden gingen de Europeanen zich blijvend vestigen. In het moederland was vaak te weinig werk door de groei van de bevolking. Veel Europeanen kozen er daarom voor naar de kolonie te emigreren.

Dekolonisatie

Inmiddels zijn de koloniën losgemaakt van de Europese moederlanden. Dit was een proces van dekolonisatie. Na de Tweede Wereldoorlog waren veel Europese landen zwak en konden niet meer de baas spelen over hun kolonie. De koloniën gingen zich verzetten en werden zo zelfstandig.

Nederlandse koloniën

Nederland heeft een heleboel koloniën gehad in de tijd van de VOC en de WIC. Nadat deze monopolie bedrijven failliet gingen nam de Nederlandse staat de koloniën over. Er veranderde echter veel. Uiteindelijk bleven er nog drie belangrijk kolonies over: Suriname, Nederlands-Indië en de Nederlandse Antillen. Alle drie de kolonies verklaarden zich uiteindelijk onafhankelijk. Suriname werd als laatste onafhankelijk in 1975. Hier is nog duidelijk de invloed van Nederland te zien, de officiële landstaal van Suriname is Nederlands.

Nederland heeft zelfs nog een tijd de stad Nieuw Amsterdam in handen gehad. Deze stad werd veroverd door de Engelsen en staat tegenwoordig bekend als New York.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in