De rosella is een redelijk grote parkietensoort. Er zijn in totaal 4 varianten van de rosella. De pennantrosella, de prachtrosella, de stanleyrosella en de strogele rosella. Over deze soorten gaat dit artikel.

De rosella

De rosella is een redelijk grote parkiet en afkomstig uit Australië. Van deze gekleurde parkiet bestaan er 4 soorten, namelijk:

  • Pennantrosella
  • Prachtrosella
  • Stanleyrosella
  • Strogele rosella

Penantrosella of penant

De Penantrosella komt uit het zuiden en oosten van Australië en is ongeveer 33 tot 36 cm groot.

Geslachtsonderscheid

Het is moeilijk om het verschil tussen beide geslachten te kunnen zien. Over het algemeen zijn de vrouwtjes wat kleiner.

Eigenschappen

In de natuur zijn het sociale vogels, maar in een volière kunt u beter maar één koppeltje aanschaffen. Andere weerbare vogelsoorten kunt u rustig bij de penant houden, maar geen kleine exemplaren. De penant is een actieve vogel die graag mag vliegen en klimmen. De penant is dol op badderen. Wanneer ze rustig benaderd worden, kan de penant zelfs tam worden. De penant is geen schreeuwer, maar heeft ook geen prettig stemgeluid.

Geschikt onderkomen

Een buitenvolière is ideaal voor de penant, maar een ruime kamervolière zou ook kunnen. Wel moet deze stevig zijn, omdat de penant graag mag knagen. Een vogelkooi is daarom niet geschikt tenzij het een papegaaienkooi is.

Voedsel

Een zaadmengsel voor grote parkieten en wat vers fruit, groente en onkruiden eet de penant graag. Grit en water mogen niet ontbreken.

Kweek

De penant is een makkelijke soort parkiet om mee te kweken. Een broedblok met een doorsnede van 30 cm bij een hoogte van 50 cm is voldoende. De pop legt gemiddeld 4 tot 6 eitjes die 21 dagen bebroed worden. Na ongeveer 5 weken verlaten de jongen het nest en worden door beide ouders begeleid tot ze ongeveer 8 weken oud zijn.

Prachtrosella

De prachtrosella komt uit het zuidoosten van Australië en is ongeveer 29 tot 33 cm groot.

Geslachtsonderscheid

Het is moeilijk het geslacht te onderscheiden, maar meestal zijn de vrouwtjes van matter van kleur.

Eigenschappen

U kunt deze vogels het beste als paartje houden. De mannetjes kunnen onderling namelijk behoorlijk onverdraagzaam zijn en elkaar behoorlijk verwonden. Ook met andere parkietachtigen kan de prachtrosella niet overweg. Andere weerbare vogelsoorten, zoals sommige vinken, gaan prima met de prachtrosella samen. De prachtrosella is de mooiste rosellasoort en kan best luidruchtig zijn wat als onaangenaam wordt beschouwd. Deze parkiet neemt graag een bad. Bij rustige benadering kan de prachtrosella redelijk tam worden. De prachtrosella mag graag klimmen en vliegen, maar veelal scharrelt deze parkiet op de grond.

Geschikt onderkomen

Een buitenvolière is ideaal voor de penant, maar een ruime kamervolière zou ook kunnen. Wel moet deze stevig zijn, omdat de penant graag mag knagen. Een vogelkooi is daarom niet geschikt tenzij het een papegaaienkooi is.

Voedsel

Een zaadmengsel voor grote parkieten en wat vers fruit, groente en onkruiden eet de penant graag. Grit en water mogen niet ontbreken.

Kweek

Kweken met deze parkiet is op zich niet moeilijk. Een broedblok met een doorsnede van 25 cm bij een hoogte van 45 cm is voldoende. De pop legt gemddeld 5 eitjes die in 19 dagen bebroed worden. Na 1 maand vliegen de jongen uit en worden door beide ouders begeleid tot ze zelfstandig zijn.

Stanleyrosella

De stanleyrosella komt uit het zuidwesten van Australië en is de kleinste rosellasoort met een grootte van 26 tot 28 cm.

Geslachtsonderscheid

Het verschil is niet zo moeilijk, want het mannetje is veel feller van kleur en ook groter dan het vrouwtje. Opvallend zijn de gele wangvlekken bij het mannetje. Vrouwtjes hebben blekere wangvlekken.

Eigenschappen

In de vrije natuur gaat de stanleyrosella goed om met soortgenoten, maar in de volière gaat dit minder goed. Een enkel paartje houden is daarom gewenst. Met andere weerbare vogels gaat de stanleyrosella in het algemeen goed om. De stanleyrosella is nieuwsgierig, brutaal en een bezige vogel. Het is geen schreeuwer en is aangenamer in geluid dan al de andere rosellasoorten. De stanleyrosella mag graag vliegen en klimmen.

Geschikt onderkomen

Deze parkietensoort is een vrij geharde vogel die probleemloos buitenshuis gehouden kan worden. Een vorstvrij nachthok is wel gewenst. Ook binnenshuis kan hij prima vertoeven. Een kooi is niet geschikt, een kamervolière is hiervoor een betere optie.

Voedsel

De stanleyrosella eet een zaadmengsel voor grote parkieten en is ook dol op groente en fruit. Zorg voor grit en voldoende water.

Kweek

De kweek heeft de grootste kans van slagen als het paartje minstens anderhalf jaar oud is. Een broedblok met een afmeting van 25 bij 25 is voldoende om hier 4 eitjes in te leggen. Na 18 tot 20 dagen broeden, komen deze uit. Na 5 weken vliegen de jongen uit en worden door beide ouders nog bijgevoerd. Jonge stanleyrosella’s hebben graag zacht voer zoals eivoer.

Strogele rosella

De strogele rosella komt voor in zuid-oost Australië en heeft een grootte van ongeveer 31 tot 34 cm.

Geslachtonderscheid

Mannetje zijn in het algemeen forser dan de vrouwtjes.

Eigenschappen

Als paartje kunt u deze parkiet het beste houden zonder soortgenoten. Andere weerbare vogels kunnen prima samen met de strogele rosella. De strogele rosella is een levendige en intelligente vogel die zowel kan klimmen als vliegen. Wel zijn ze veel op de bodem te vinden en zijn ze dol op een bad.

Geschikt onderkomen

Deze parkiet kan goed in een buitenvolière gehouden worden met een lengte van minimaal 2 meter bij een hoogte van 1 meter. Ook een kamervolière is een goede optie. Een kooi daarentegen is niet geschikt, omdat deze parkiet graag mag knagen en veel ruimte nodig heeft.

Voedsel

Een zaadmengsel voor grote parkieten en groente en fruit lust de strogele rosella graag. Ook besjes en onkruiden kan deze parkiet waarderen. Grit en water mogen nooit ontbreken.

Kweek

Als u wilt kweken met de strogele rosella, kunt u het paartje beter gescheiden houden van andere vogels. Het mannetje kan nogal agressief zijn in de broedperiode. Het broedhok moet een doorsnee hebben van minimaal 25 cm bij een hoogte van 45 cm. Hierin worden 4 tot 6 eitjes gelegd die na drie weken uitkomen. Na 5 weken verlaten de jongen het nest en worden bijgevoerd totdat ze helemaal zelfstandig zijn.

Goed om te weten

Na ongeveer 16 maanden is een rosella geheel op kleur. Het is een parkietensoort die niet goed samen kan met soortgenoten. U kunt ze in huis houden, maar een volière is beter, omdat het een grote vogel is die graag mag knagen en ook veel rommel maakt. Het is een geharde parkiet die tegen een stootje kan, maar een vorstvrij onderkomen is wel gewenst. Als u de ruimte en tijd heeft is het een leuke en gezellige parkietensoort waar u veel plezier aan kunt beleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in